Yoghurtdip labneh

Heerlijk dippen in het weekend met mijn favoriete yoghurtdip labneh. Geïnspireerd door de Libanese keuken.

Wereldkeukens

My oh my, ik ben dus ook gek op invloeden uit de Midden-Oosterse keuken en dan met name de Libanese. Laatst at ik in een Libanees restaurant in Amsterdam (naam kwijt, sorry) en dat was mind blowing.

Ik hou van de producten en smaken waarmee ze werken in die regio’s. Verse kruiden zoals munt, koriander en peterselie. Specerijen als komijn en za’atar, ingrediënten als kikkererwten en smaakmakers als citroen en olijfolie. Watertanden.

Libanese yoghurtdip

Deze yoghurtdip representeert veel van die specifieke smaken en ik vind het echt een treat! Het is bovendien ook heel anders dan de standaard dips en tapenades. Dus als jij een partner hebt of vrienden die van lekkere en vernieuwende smaken houden, dan is deze dip echt de moeite waard om te maken.

Wat is labneh?

Labneh betekent eigenlijk uitgelekte yoghurt. Dit kun je maken door je sojayoghurt of -kwark uit te lekken in een  schone kaas/theedoek. Verder heb je een zeef nodig en een kom waar je het geheel in laat uitlekken. Oja, en een paar uren geduld. Wat je overhoudt is romige, dikke yoghurt. Ik heb beide opties uitgeprobeerd: wel of niet uitlekken en ik proef weinig verschil. Misschien komt het soort het soort yoghurt/kwark dat ik heb gebruikt. Je kunt dus voor de makkelijkste optie gaan. Ik droom ervan om de labneh uit Libanon zelf te proeven, maar uiteindelijk gaat het om de smaken en die zijn fantastisch in dit recept.

Wat gaat erin?

Verse munt, komijn, gedroogde tijm, sumak en gehakte pichtache nootjes. Komijn, gedroogde tijm en sumak vormen trouwens ook de basis van de specerijenmix Za’atar. Klinkt de blend van al deze smaken al niet lekker? Het leuke aan de yoghurtdip labneh is dat je eindeloos kunt variëren met kruiden en specerijen uit de Midden-Oosterse keuken. Je kunt het ook simpeler houden. Zo kun je labneh maken van alleen munt, nootjes en sumak. Je kunt ook kiezen voor cashewnoten in plaats van pistasche. Het is jouw feestje en het wordt sowieso lekker, dat beloof ik ;-).

Recept yoghurtdip labneh

Ingrediënten voor 4/5 personen

 • 1 Turks brood bij Turkse supermarkt
 • 2 Eetlepels olijfolie
 • Halve theelepel kurkumapoeder
 • 1 Bakje Alpro Go on kwark of sojayoghurt
 • Stuk of 30 verse muntblaadjes, fijn gehakt
 • pistachenoten fijngehakt – 2 handjes vol
 • 2 theelepels gedroogde tijm en 2 theelepels komijnzaadjes
 • 1 Eetlepel sumak
 • Peper
 • Zout
 • Vleugje citroensap
Tip

yoghurtdip labneh

Wij maakten er een avondje mezze van, oftewel een avondje Libanese hapjes/tapas. Een salade met kruiden uit diezelfde keuken en hummus. Wat ook heerlijk is: een vegan hamburger (Garden Gourmet) tussen het Turkse brood en dan de labneh als sausje met een kruidige salade. Heaven!

Bereiding yoghurtdip labneh
 1. Meng een eetlepel olijfolie met de kurkumapoeder en een vleugje citroensap. Laat dit even staan en ga door met de rest.
 2. Hak de verse munt fijn. Stamp de komijn en gedroogde tijm in een vijzel fijn of maal in een hakmolen. Vermeng vervolgens met de sumak en de gehakte pistachenootjes.
 3. Schep nu de yoghurt of kwark in een kom en giet de geelkleurige olijfolie erover heen. Strooi nu alle andere andere ingrediënten over de yoghurt. Je kunt alles door elkaar roeren of de dip zo laten en later op je broodje of toast mengen.

Hopelijk geniet je net zoals ik. En varieer vooral, zo kun je ook knoflook toevoegen aan de labneh 🙂

– XOXO –