Wasbare luiers! Welke kies je?

Wasbare luiers, je hebt er vast van gehoord, maar hoe werkt het nou allemaal en welke kies je? Ik kreeg een consult via Kaatje Katoen en ben om! Vandaag vertel ik je er alles over.

Wasbare luiers

wasbare luiers - welke soorten zijn er

Vroeger waren ze de normaalste zaak van de wereld, wasbare luiers. Wegwerpluiers zijn pas een dingetje geworden vanaf 1960 en zijn sindsdien niet meer weg te denken. Maar de wasbare luier heeft de laatste jaren zijn intrede weer gedaan en steeds meer ouders hebben interesse.

Waarom wasbare luiers?

De bewustwording rondom milieuvriendelijker en duurzamer leven wordt steeds groter. Wasbare luiers passen perfect in dat plaatje: ze zijn goedkoper, zorgen voor veel minder afval, zijn vrij van chemische stoffen én al lang niet meer zo onpraktisch als ‘vroeger’. De ontwerpen zijn bovendien fijn in gebruik én de luiers komen in de leukste kleurtjes in printjes.

Er is zoveel keus

Al die duurzame redenen hebben er bij mij ook toe geleid dat ik voor mijn zwangerschap al een oogje had op wasbare pampers in de toekomst. Nu ik zwanger ben, heb ik me er geprobeerd in te verdiepen, maar jemig de pemig wat een keuzes. Ik volg veel inspirerende mama’s op Instagram die de wasbare luiers al gebruiken, maar toch vond ik het moeilijk om zelf een keuze te maken.

Consult voor de wasbare luier

Via Kaatje Katoen hebben we een vrijblijvend consult gehad. Deze consults zijn er door het hele land. Je kunt zoeken op de stad waarin je woont, krijgt te zien wie de consulent zit en zo kun je een afspraak maken. Bob en ik gingen er samen heen en zo begon onze duurzame luieravontuur.

Wat doet een wasbare luier consulente?

Zo’n consulent vertelt je alles wat er te vertellen valt over wasbare luiers. Onder meer welke soorten er zijn, wat de verschillen zijn, de voor- en nadelen én niet onbelangrijk: de consulent deelt haar eigen ervaringen.

Naast de pampers kun je ook de andere duurzame spullen bekijken, aanraken en er van alles over vragen. Zo heb je wasbare zoogkompressen, romperverlengers, billendoekjes, natuurlijke billenspray en ga zo maar door.

Er werd echt de tijd voor ons genomen, heel fijn. In mijn geval vond ze het totaal geen probleem om dezelfde vragen meerdere keren te beantwoorden, want ja: momenteel ben ik én vergeetachtig én het was best veel informatie ;-).

Heeft het consult mij geholpen?

Absoluut. Ik raad ook iedereen die eraan denkt om voor wasbare luiers te gaan, aan om zo’n consult te doen. Het is vrijblijvend en zo kun je daadwerkelijk kijken of het iets voor jou is. Je bekijkt de producten, voelt ze en ‘probeert’ ze uit. Er is best veel keus en voor elke mama of elk gezin kunnen de voorkeuren anders liggen. Bevalt het je niet, dan weet je dat ook weer en neem je afscheid van het idee.

Zo wist ik tijdens het consult dat ik graag de Bamboozle luiers van Totbots wilde, maar wel gecombineerd met een andere luier. Van te voren had ik dit niet kunnen bedenken.

En dan nu.. Welke wasbare luiers heb ik gekozen?

Ik heb voor het overgrote deel de Bamboozle Stretch besteld en nog enkele (day pack’s) Bumgenius Elementals en de Peenut Wraps + pads. In totaal heb je 24 luiers nodig om de luiers om de dag te kunnen wassen – wat het meest gangbare is.

Bamboozle stretch luier

De voornaamste reden dat ik voor de bamboe luiers van Totsbots ben gegaan, is omdat bamboe 60 procent sneller vocht opneemt dan katoen. Dat lijkt me ideaal voor bijvoorbeeld ‘s nachts. Ook voor overdag schijnen de luiers heel fijn te zijn door de pasvorm. Ik vond ze heerlijk aanvoelen en de printjes zijn schattig. Bij de bamboozle stretch hoort standaard een overbroekje. Je hebt dus de bamboe luier met inlegger en daarover heen een overbroekje. De bamboozle is vrij van pesticiden.

De bamboozle stretch van Totsbots. Hier gaat een inlegger in en er hoort een overbroekje overheen.

Bamboe groeit bovendien weer heel snel weer aan en is dus een duurzame grondstof. Kies je voor de Bamboozle Stretch, dan is een meegroeipakket een verstandige keuze: zo heb je 3 maten. Maat 1 voor bij de geboorte en maat 2 en 3 voor na een aantal maanden tot zindelijkheid. De Bamboozle heeft klitteband om de luiers mee te dichten : te vergelijken met de plakrandjes van wegwerpluiers.

wasbare luiers - de bamboozle stretch
Bamboozle maat 1 met een inlegger en afbreekbare inlegvel die de plas of poep opvangt. Die spoel je zo door de wc.
Bumgenius Elementals
Bumgenius wasbare luiers
De Bumgenius Elementals. Eén formaat en een alles in een luier met 6 lagen eco katoen.

Dit zijn alles in één luiers van ecologisch katoen. De printjes zijn te leuk en de pamper bestaat uit 6 lagen absorberend katoen. Deze luiers komen met drukknoopjes in plaats van klitteband en groeien met het kind mee. Eén maat dus. Het verstellen van de luiers in formaat doe je met drukknopen. Deze luiers koos ik omdat ze me zo praktisch lijken. Het is één geheel (luier + overbroekje) en dat lijkt me gemakkelijk voor als je op pad gaat met de baby of voor op de opvang.

Door advies van de consulent en een superlieve medewerker van Kaatje Katoen (je kunt online ook je vragen stellen) wist ik deze keuze te maken. Zij wisten mij te vertellen dat deze Bumgenius Elementals heel goed bevallen bij de mama’s en als praktisch worden ervaren.

Peenut wraps + pads

Ook koos ik voor een daypack van de Peenut wraps in combinatie met pads. Het luiersysteem bestaat uit een waterdicht overbroekje met klitteband en de pads (inleggers) die erin gaan. Een simpel en klein pakketje om de billetjes dus. Je start met de kleine inlegger en als je baby groeit, gebruik je de grote inlegger waarop je uiteindelijk beide inleggers gebruikt.

De peenut wraps met pads ofwel inleggers. Die komen in 2 maten, de kleine inleggers is voor de kleintjes en op een gegeven moment gebruik je beide in zo’n waterdichte luier.
Wasbare luiers: Peenut wraps
De Peenut wrap, pad + afbreekbaar inlegvel
Milovia overbroekjes

Milovia’s zijn prachtige, waterdichte overbroekjes die je om de Bamboozle stretch doet of combineert met de Peenut wraps en pads.

wasbare luiers: milovia waterdichte overbroekjes

Het fijne is dat ik al deze broekjes kan combineren met elkaar. De bamboozle met de Milovia overbroekjes, maar de Milovia overbroekjes kun je ook gewoon gebruiken met de inleggers/pads, hetzelfde geldt voor de Peenut wraps.

Ik had kunnen kiezen voor één soort, maar dit trok mij meer aan. Er zijn echter genoeg mama’s die kiezen voor één soort. Ik ben vooral benieuwd welke mij het beste gaan bevallen en of ik te zijner tijd een voorkeur heb.

De grootste verschillen tussen de wasbare luiers

De grootste verschillen zijn de stof (bamboe vs katoen), de formaat van de luiers en het systeem. Bamboe absorbeert heel goed, maar doet er iets langer over om te drogen. Katoen daarentegen droogt weer sneller aan de waslijn.  De Bamboozle luiers ogen iets dikker en vallen groter om de billetjes van je kleine in vergelijking met de Bumgenius en Peenuts.

Dan is er nog het verschil tussen klitteband en drukknoopjes. De Bumgenius en Peenuts komen in één formaat (en zijn te verstellen) en de Bamboozle in maat 1 tot en met 3. Dit zijn allemaal dingetjes waar je op kunt letten tijdens het maken van een keuze. Kijk vooral naar wat jou handig en fijn in gebruik lijkt, voor iedereen ligt deze overweging anders.

Wat heb ik nog meer gehaald?

Wasbare billendoekjes! Met een natuurlijke spray voor de billen. Ook heb ik alvast romperverlengers gehaald, mochten de rompertjes iets te strak worden aan de onderkant.

 

wasbare zoogkompressen
Wasbare zoogkompressen – dit lijkt me ideaal en praktisch voor mezelf én duurzaam.
Wasbare luiers, luieremmer, waspoeder, verschoningsmat
Hier zie je onder andere een luieremmer (kan dicht!), een luierzakje, verschoningsmat en waspoeder. Dit alles komt in het accessoirepakket.

De luiers in de wasmachine

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld: hydrofiele doeken als pampers gebruiken en vervolgens uitkoken. Nu vinden we het vaak een gek idee om vieze luiers in de was te gooien – omdat we dit niet meer gewend zijn. Poep in de wasmachine? Wordt dat wel schoon? Wordt de wasmachine niet vies? Gelukkig weet ik door mijn buurvrouw dat de luiers zeker schoon worden. Momenteel hangen ze elke keer buiten te drogen bij haar in de tuin. Ze is zelf superblij met de duurzame luiers en ik ben blij dat ik iemand in de buurt heb die er ervaring mee heeft. Bovendien wast de wasmachine op basis van nieuw, schoon en heet water. Het afbreekbare inlegvel vangt bovendien het grootste gedeelte van de ontlasting op en dat vel gooi je heel gemakkelijk weg, de luier gaat in de was.

Echt zo duurzaam?

Na verschillende berekeningen blijkt dat wasbare pampers zelfs duurzamer zijn met het wassen inbegrepen. Op zich niet zo onlogisch als je bedenkt dat je met wegwerpluiers voor gemiddeld 52 vuilniszakken per jaar zorgt. (Bron: Milieu Centraal)

Ik ben in ieder geval mega enthousiast. Na de bevalling neem ik jullie uiteraard mee in mijn daadwerkelijke ervaringen! Ik ga dan een stuk schrijven over hoe de pampers bevallen en welke van de drie mijn favoriet is. Lees je dan ook mee?

Ben je al net zo enthousiast als ik? Deel het artikel dan vooral: op deze manier maken nog meer (aanstaande) mama’s kennis met duurzame, wasbare luiers!

Liefs,

Mitu

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Kaatje Katoen.