Wasbare luiers – mijn ervaringen
Wasbare luiers. Hoor jij als (aanstaande) mama ook steeds vaker die term vallen? Nieuwsgierig geworden? Dan ben je aan het perfecte adres! Vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over herbruikbare luiers.
Inhoudsopgave / Wat kun je verwachten in dit artikel over wasbare luiers?
Ik vertel je alles over onderstaande onderwerpen. Klik op de link als je direct een bepaalde alinea wil lezen.
- Wat zijn wasbare luiers?
- Waarom zou je voor wasbare luiers kiezen?
- Wat vind ik tot nu toe van het gebruik van wasbare luiers?
- Hoe praktisch zijn wasbare luiers?
- Welke wasbare luiers zijn er? (ik licht 3 soorten toe)
- De voor- en nadelen per wasbare luiersoort
- Welke wasbare luier is de beste?
- Hoe vies worden de wasbare luiers?
- Hoe vaak moet je wasbare luiers wassen?
- Praktische tips voor het gebruiken van wasbare luiers
- Wie raad ik wasbare luiers aan?
Bij het begin beginnen: wat zijn wasbare luiers?
Wasbare luiers zijn luiers gemaakt van (duurzame) stoffen. Je kunt ze meerdere malen gebruiken, want ze gaan na gebruik in de wasmachine. In tegenstelling tot een wegwerpluier kun je heel lang doen met een wasbare luier. Zo gaan de luiers mee tot de zindelijkheid van je kindje.
Waarom wasbare luiers?
Toen ik zwanger was, begon ik me te verdiepen in een duurzamer alternatief voor wegwerpluiers. Ik moest er niet aan denken om wekelijks vuilniszakken vol luiers weg te gooien. Het idee van wasbare luiers trok me heel erg aan, maar ik wist er weinig van. Na een beetje zoeken en lezen kwam ik er al snel achter dat het gebruik van wasbare luiers een betere optie is. Milieu Centraal deed onderzoek naar de positieve effecten van wasbare luiers, ik zet de belangrijkste op een rij:
- Door wasbare luiers te gebruiken bespaar je gemiddeld 52 vuilniszakken per jaar, wat neer komt op 260 kilo afval per jaar.
- Door minder afval te produceren, help je mee aan de vermindering van de co2 uitstoot. Co2 uitstoot zorgt voor opwarming van de aarde.
- Zelfs met het wassen meegeteld, ben je duurzamer uit met wasbare luiers.
- Een wasbare luierpakket past heel goed binnen een bewuste, groene en duurzame leefstijl.
- Daar komt momenteel nóg een voordeel bij. Nu, te midden van de coronacrisis ben ik blij dat ik al mijn luiers al in huis heb liggen en er niet elke keer voor de deur uit hoef.
Wat vind ik van de wasbare luiers?
Deze vraag krijg ik best vaak. Vaak ook van dezelfde mensen – om de zoveel tijd weer. Net of ik na een tijdje van mening ga veranderen. Blijkbaar hebben wasbare luiers nog het imago ‘onpraktisch’ en ‘veel werk te zijn’.
Mijn mening over wasbare luiers? Wij zijn dikke fan. Laat ik beginnen met dat de wasbare luiers makkelijk in gebruik zijn. En ik kan het weten, want de eerste drie maanden hebben wij jammergenoeg wel wegwerpluiers moeten gebruiken. Ishan is een maand te vroeg geboren en woog slechts 2500 gram. Een superlief, maar klein vogeltje dat nog niet in een wasbare luier paste.
Ik heb dus de overgang van wegwerp naar wasbaar meegemaakt. Vond ik dat lastig of wennen? Nee, ik was juist blij dat ik eindelijk de wasbare luiers kon gebruiken! Wel logisch, want ze lagen te wachten om gebruikt te worden. Geen wegwerp meer, maar luiers die je bewaart en wast. Bovendien paste de keuze van wasbare luiers binnen onze leefstijl. We proberen al zoveel mogelijk en voor zover het kan, bewuste en groene keuzes te maken.
In een notendop:
- Ik ben super enthousiast over de wasbare luiers
- Het geeft vooral een gevoel van voldoening om geen luiers weg te hoeven gooien.
- De overgang na 3 maanden van wegwerp naar wasbaar was niet lastig
- Het is een kwestie van mindset: ik wist dat ik luiers moest wassen
Hoe praktisch zijn wasbare luiers?
Na beide soorten gebruikt te hebben, verkies ik zeker weten wasbare luiers boven wegwerpluiers. Het is een kwestie van mindset, denk ik. Het gebruik van wasbare luiers heeft zoveel duurzame voordelen, dat die zwaarder wegen voor mij dan nadelen als vaker wasjes draaien. Het enige moment wanneer ik wegwerp luiers de voorkeur geef is wanneer we een hele dag op pad zijn, op vakantie gaan of meerdere dagen achter elkaar weg zijn. Je kunt ervoor kiezen ook op vakantie de luiers te wassen, maar wij geven op die momenten wel de voorkeur aan wegwerpluiers.
Welke wasbare luiers zijn er?
Er zijn best wat verschillende soorten wasbare luiers verkrijgbaar. Tijdens een consult ontdek je de vele soorten, de verschillen en de voor- en nadelen. Zo heb je luiers van verschillende materialen, alles in één luiers, een All in Two systeem, maar je hebt ook een tweedelig luiersysteem. Ik heb 9 maanden geleden de keuze gemaakt tussen 3 verschillende luiers:
- De Peenut (All in Two systeem, één maat)
- De Bamboozle stretch van Tots Bots (Tweedelig systeem, er zijn 3 maten)
- De Bumgenius Elemental. (Alles in één luier, één maat)
Het is niet heel gangbaar om verschillende luiers te kopen, de meesten kiezen voor 1 soort luier bij aanschaf. Ik was nieuwsgierig naar de verschillende luiers en wilde gebruik maken van de voordelen van elke luier. Hieronder licht ik de 3 wasbare luiersoorten toe.
Wasbare luier PeeNut
Het PeeNut systeem is een heel gemakkelijk All in Two luiersysteem van Tots Bots. De luier bestaat uit een waterdicht overbroekje, de PeeNut Wrap, met daarbij 2 bamboe Pads, dat zijn inleggers. Je baby start met de kleine inlegger, daarna de grote en tot slot gebruik je ze samen.
Je klikt de bamboe pads dus voor gebruik in het waterdichte overbroekje (de PeeNut Wrap) met een papieren inlegvel en doet deze vervolgens bij je kindje om. Je kindje past ongeveer tot 15 kilo in de PeeNut wasbare luiers.
Wasbare luier Bamboozle stretch
De van bamboe gemaakte Bamboozle stretch luier is een tweedeligsysteem. De binnenkant bestaat uit een bamboe luier die zacht is en sterk absorbeert. Daar gaat een waterdicht overbroekje omheen, zoals de eerder besproken Wrap of een van de vele andere soorten overbroekjes. De Bamboozle luiers komen in 3 maten. De eerste maat gaat tot 8 kilogram, de tweede maat tot 16 kilo en de derde maat is voor kindjes boven de 16 kilo, maar niet iedereen heeft die maat nodig in verband met zindelijkheid.
Wasbare luier Bumgenius Elemental
De Bumbgenius Elemental is een katoenen, alles in één luier. De binnenkant bestaat uit een dikke laag (meerdere lagen in feite) ecologisch katoen en de buitenkant is voorzien van een waterdicht overbroekje. Deze wasbare luiers komen in one size, één maat dus. Ze gaan mee tot de zindelijkheid van je kindje en zijn verstelbaar door middel van de drukknoopjes.
De voor- en nadelen per wasbare luier
-
De PeeNut luier:
Het voordeel van de PeeNut is dat het een compact luiertje is. Wasbare luiers zijn best ‘dik’ vergeleken met de wegwerpluiers, omdat ze uit een behoorlijke laag textiel bestaan. De Peenut luier bestaat uit een waterdicht overbroekje en bamboe inleggers. Daarom vind ik hem in verhouding met andere wasbare luiers wat compacter. Dat is direct ook een nadeel van de PeeNuts: ze absorberen minder dan de andere luiers, vooral als je baby groter wordt.
-
De Bamboozle stretch luier:
Het voordeel van de Bamboozle stretch wasbare luier is dat bamboe heel goed absorbeert. Het absorbeert 60 procent sneller dan bijvoorbeeld katoen (de Bumgenius Elemental). Dat maakt de luiers ideaal voor ‘s nachts, wanneer je je kindje het liefst zo weinig mogelijk verschoont.
Nog een voordeel is dat de Bamboozle luier een heel mooie pasvorm heeft en nauw aansluit, waardoor de ontlasting op z’n plek blijft liggen. Bij de Bumgenius Elemental verspreidt de boel bij ons wat meer. Ik denk dat dat komt doordat de Elemental een minder aansluitende pasvorm heeft. De Bamboozle stretch zit gewoon heel goed. Van een kennis hoorde ik dat de outfits van haar kindje bespaard blijven bij spuit luiers wanneer ze de Bamboozle’s gebruikt, maar bij wegwerpluiers zitten de outfits eronder. Ik heb zelf nog geen ervaring met spuitluiers, maar ik hoop dat de Bamboozle stretch bij Ishan dan ook zo goed helpt ;-).
Bamboe is daarnaast ook nog eens een heel duurzame grondstof, omdat het na het kappen weer snel aangroeit.
Een nadeel van de Bamboozle stretch kan de dikte van de luier zijn. Sommige mama’s vinden dat niet zo mooi ogen. Ikzelf heb daar geen last van.
-
De Bumgenius Elemental
Het voordeel van de Bumgenius Elemental is dat de luier een alles-in-één luier is. Je hebt niet met twee onderdelen te maken, want de luier en het overbroekje zitten aan elkaar vast. Je verricht maar één handeling, net zoals met wegwerpluiers.
Nog een voordeel: De Bumgenius is een one size luier. Deze luier is dus verkrijgbaar in één maat en is bruikbaar tot 16 kilo. Het zijn zogenoemde meegroeiluiers en je verstelt het formaat door middel van de drukknoopjes die erop zitten.
Nadeel van de Bumgenius Elemental is dat deze iets minder absorbeert dan de Bamboozle stretch. Ik merk dat ik Ishan sneller moet verschonen bij een Bumgenius. Een oplossing hiervoor heb ik wel: ik schuif gewoon een bamboe pad in de Bumgenius voor extra absorptie (zie foto)! Nog een nadeel is dat de luier niet zo’n perfecte pasvorm heeft als de Bamboozle Stretch, waardoor ontlasting wat makkelijker verspreidt in de luier.
Mijn ervaringen met de wasbare luiers
Welke wasbare luier is de beste?
De Bumgenius Elemental was eerder Bobs favoriet, omdat deze slechts uit één onderdeel bestaat, haha. Hij houdt van makkelijk en snel. Maar sinds kort is ie van mening veranderd en zijn we beide het meest fan van de Bamboozle stretch. Deze Bamboozle stretch bamboe luier absorbeert het beste, waardoor je er per luierbeurt het langst mee doet.
Nieuw maat luier
Nu Ishan in een nieuwe maat luier valt, hebben we uiteindelijk toch gekozen voor één soort luier: namelijk de Bamboozle stretch van Tots Bots. ‘s Nachts gebruik je een extra bamboe inlegger/pad in de luier voor extra absorptie. Sinds kort gebruiken we het Mother ease airflow overbroekje. Ishan is namelijk een buikslaper en deze broekjes voorkomen lekkage doordat het drukknoopjes aan de zijkant heeft in plaats van aan de voorkant.
Worden wasbare luiers niet heel vies?!
‘Hoe zit het met de poep dan? Dat kan toch niet hygiënisch zijn?!’ Deze vraag krijg ik zo vaak via social media. De hoeveelheid poep op je wasbare luier is minimaal. Vaak gaat het om vlekken. In het begin (bij borstvoeding) is de babypoep slappe hap. Zodra je baby wat ouder wordt en vast voedsel eet, wordt de poep steviger. In beide gevallen wordt de ontlasting opgevangen door de papieren inlegvellen die in de luiers gaan.
Ja, je hoort het goed: het papieren inlegvel vangt de ontlasting op en dat vel gooi je weg, met ontlasting en al. Het enige verschil tussen de slappe hap bij borstvoeding en de vaste poep, is dat de slappe hap door het inlegvel heen voor vlekken zorgt. Maar dat was je er gelukkig gemakkelijk uit. Zo’n inlegvel lijkt een beetje op wc papier, maar dan langer en dikker. De inlegvellen kun je met de wasbare luiers meewassen, mits je kindje alleen geplast heeft. De wasbare luiers en inlegvellen komen er bij mij altijd schoon en vlekkeloos uit. En voor in de lente en zomer kun je de wasbare luierwas het beste buiten ophangen, aangezien de zon een natuurlijk bleekmiddel is tegen vlekken 🙂.
Hoe vaak was je de wasbare luiers?
Ook hier krijg ik heel veel vragen over. ‘Vind je al dat wassen niet vervelend dan?’ Het klopt dat je om de dag de luiers moet wassen, maar ik ervaar het echt niet als extra werk. Hier draait de wasmachine sinds de komst van Ishan sowieso al overuren, die luierwasjes vallen mij niet op haha.
- Het wassen van de wasbare luiers doe je om de dag.
- Na gebruik van de wasbare luier gooi je deze in de luieremmer die voorzien is van een wasnet. Luieremmer vol? Dan dump je de luiers met wasnet en al in de wastrommel.
- Zet het wasprogramma op ‘voorwassen’. Je wasmachine spoelt de wasbare luiers eerst uit en gebruikt vervolgens weer nieuw (schoon) water om het normale wasprogramma te draaien.
- Zomer en lente? Hang de wasbare luiers buiten op. Zo drogen ze sneller en de zon is een natuurlijk bleekmiddel tegen vlekken.
Praktische tips voor het gebruiken van wasbare luiers
- Was de wasbare luiers standaard om de dag, zodat je altijd wasbare luiers hebt liggen om te gebruiken. De luiers hebben een hele dag nodig om te drogen, in de buitenlucht met de zon gaat het sneller.
- Ik vind het ideaal om alle wasbare luiers ‘klaar voor gebruik te maken’. Dat betekent dat ik bij de Bamboozle stretch en de PeeNut luier de bamboe Pads er van te voren al in heb geklikt en dat in al mijn luiers al een inlegvel ligt. Dat scheelt je tijd tijdens het verschonen.
- Ik heb standaard een schone luierzak in de luiertas liggen, zodat ik daar de vieze luiers in kan doen als ik buitenshuis ben. De luierzakjes zijn te bestellen bij de wasbare luiers.
- Zorg als werkende mama/ouders dat je een duidelijke planning hebt wat het luierwassen betreft. Met een planning maak je het jezelf iets gemakkelijker. Maar een herinnering in je agenda voor om de dag zodat je precies weet wanneer je moet wassen. Ook een tijdstip of dagdeel in plannen voor de luierwas is een trucje om het niet te vergeten en altijd schone, droge luiers te hebben.
- Wees niet te streng voor jezelf als je die ene keer wel een wegwerpluier gebruikt. Hier proberen we daarin ook niet te streng voor onszelf te zijn. Zo heeft Ishan wel eens wegwerpluiers om als we een dagje op pad gaan of een weekendje naar onze ouders zijn.
Wie raad ik de wasbare luiers aan?
- Voor papa’s en mama’s die graag een bewuste, duurzame keuze maken. De wasbare luiers kunnen vaak bij een tweede baby nog een keer gebruikt worden, ook dat is duurzaam (voor je portemonnee).
- Als je op langere termijn geld wil besparen. Bij aanschaf van een wasbare luierpakket ben je eerst een groot bedrag kwijt, maar op langere termijn bespaar je geld met wasbare luiers, gemiddeld zo’n 500 euro per kind.
- Mensen die graag duurzaamheid boven praktisch verkiezen.
Wauw, ik heb zo veel verteld! Ik ben er dan ook echt enthousiast over. Hopelijk heb ik jou wat meer duidelijkheid kunnen geven over hoe het nou precies zit en werkt met wasbare luiers. Als je vragen hebt, kun je ze altijd aan mij stellen. Iets onduidelijk uitgelegd? Laat het me weten, dan kijk ik ernaar en pas ik het aan!
De dames van Kaatje Katoen zijn via hun kanalen ook altijd goed te bereiken voor vragen. Maar je kunt natuurlijk ook voor een vrijblijvend consult gaan, dat hebben Bob en ik in eerste instantie ook gedaan. Zo kun je al je vragen stellen, alle soorten zelf bekijken en hoor je over de ervaringen van de consulente.
Hoe zijn jouw ervaringen met wasbare luiers? Vertel me het onder dit bericht, ik ben benieuwd!
Liefs, Mitu