Waarom vegan?

Waarom vegan eten? Of waarom veganist zijn, vraag je je misschien af?

Laten we bij het begin beginnen: wat betekent het veganisme nou precies

Veganisme

Veganisme is een levensstijl waarbij je, voor zover het praktisch haalbaar is, geen gebruik / misbruik maakt van dieren in welke vorm dan ook. Dan gaat het om  dieren gebruiken als eten, voor kleding, make-up of andere doeleinden.

Vegan vs. Plantbased

Vegan zijn is ook niet hetzelfde als er een plantaardige leefstijl op na houden. Bij een plantbased life style is de intrinsieke motivatie vaak op gezondheid gebaseerd en willen mensen gezonder eten en leven door middel van een plantaardig dieet. Veganisme komt voort uit een intrinsieke en ethische motivatie om andere levende wezens geen kwaad te willen doen en niet te willen exploiteren voor eigen gewin. 

Ben ik een veganist?

van een alleseter naar vega

Bij mij begon dit alles uit de motivatie gezonder te willen eten. Dat is inmiddels al wel zo’n 10 jaar geleden. Ik woog ruim 74 kilo en wilde afvallen, want ik zat niet lekker in mijn vel en mijn BMI was te hoog. Ik verdiepte me in voeding, in gezond eten en probeerde allemaal gezonde voeding en recepten uit. Zonder me er echt bewust van te zijn, bleek een pescotarisch voedingspatroon het beste voor mij te werken. Het voelde bovendien heel goed. Ik bleef een paar keer per week vis eten en soms vlees, omdat ik een omgeving zat waarin dat doodnormaal was.

Dieren eten, ik werd me er geleidelijk aan bewuster van

Weer een paar jaar verder at ik nauwelijks vlees en weinig vis vis. Vlees eten werd steeds vaker een moment van uitzondering, thuis kookte ik er niet meer mee. Het voelde zo goed. Ik voelde me fitter en energieker dan wanneer ik vlees at. 

vegan zuivel alternatieven

Beetje bij beetje probeerde ik steeds meer plantaardige producten uit, ook op zuivelgebied. Er ging een hele wereld voor me open! Dit is ongeveer zo’n zes jaar geleden en toen was er al zoveel keuze. Ik vond het heerlijk. Het gekke is dat ik door de jaren heen ook steeds meer besefte dat het ‘gek’ is om dieren te eten, gewoon puur door vega te eten voor mijn gezondheid! Ik was dus helemaal niet bezig met wat voor impact mijn comsumptiegedrag had op de dieren zelf, en toch werd ik er mee geconfronteerd doordat ik vlees en vis weerde om gezondheidsredenen.

Op onderzoek uit: zoveel leed en zoveel vervuiling.

Mijn vriend en ik begonnen documentaire’s te kijken over dierconsumptie maar ook over milieuproblemen en -vervuilers. Het is niet alsof we ons onderdompelden in honderden docu’s en programma’s. Een paar goede informatiebronnen verder kom je er ineens achter wat voor negatieve impact de vee-industrie heeft op het milieu. De bio-industrie zorgt voor zo’n 18% co2 uitstoot en is daarmee een van de grootste milieuvervuilers.

En hoe zielig het eigenlijk is dat we biljoenen dieren slachten? Ze hebben er niet om gevraagd? Zij voelen net zoveel pijn als wij. Hoe zou het zijn om gescheiden te zijn van je moeder als pasgeboren kalfje of lam? Per dag worden er zo’n 1,5 miljoen dieren geslacht, en dan gaat het alleen om Nederland. Per dag.

Uit liefde 

Het duurde heel lang bij mij voordat ik daadwerkelijk 100 procent vegetarisch ben gaan eten, maar met al deze informatie konden wij niet meer anders. In 2017 ben ik veganistisch gaan eten. Ik zeg in deze zin opzettelijk veganistisch in plaats van plantaardig, omdat ik vanuit het hart geen dieren wil eten en omdat ik niet wil mee doen aan iets wat zo vervuilend en slecht is voor onze aardbol. 

Veganistisch eten : om je vingers erbij af te likken!

Toen ik plantaardig begon te koken, ging er een hele wereld voor mij open. Sowieso is lekker eten en koken er met de paplepel ingegoten. Mijn broertje en ik spreken nog regelmatig vol lof over onze moeders kookkunsten en hoe lekker zij alles maakt met haar magische handen en ingrediënten.

Smaak

Wanneer je zonder dierlijke producten kookt, kom je er ineens achter dat alles om smaak gaat. Sta hier even bij stil: kip of een stukje koevlees smaakt nergens naar als je het niet op smaak brengt met specerijen en zout, toch? Het draait allemaal om smaak. Ik leerde zo veel nieuwe ingrediënten kennen sinds ik vegan eet, niet normaal! Man man man, ik was zoooo enthousiast, dit moest ik delen met de buitenwereld. En zo ontstond Mitu’s Meatless Food :).

Daarom vegan

Yes, je hebt die lieve dieren helemaal niet nodig om lekker te koken en te eten! Er is zoveel keus tegenwoordig. Al die vegan vleesalternatieven, plantaardige zuivelalternatieven en ga zo maar door. Er is echt heel veel. Bovendien is het goed voor je gezondheid en het milieu. Mijn liefde voor eten werd omgezet in een liefde voor koken, toen ik eenmaal vega en daarna plantaardig begon te eten. Dat wilde ik dolgraag delen met de rest. Ik wil laten zien hoe lekker je kunt eten, zonder het gevoel te hebben dat je iets mist. 

Daarom hoop ik dat je inspiratie vindt op mijn blog. Maak, proef en geniet! En onder het mom van sharing is caring: deel recepten die je lekker vindt met je vrienden, familie en geliefden! Het leven is te kort om in je eentje te genieten van al het plantaardig lekkers.

Liefs,

Mitu

 

About me - Mitu

 Naam

Mitu 

Leeftijd

33 jaar

Studie

Journalistiek Windesheim Zwolle

Psychologie Universiteit Utrecht

Mitu’s Meatless Food

Is ontstaan om jou te inspireren met lekkere,

makkelijke vegan gerechten die barsten

van de smaken. Zo lekker, dat je niks mist.

Eet jezelf naar een mooiere wereld

Close