Vegetarische bulgur

Afgelopen week schreef ik een stukje over hoe gezond bulgur is in My Meatless Favorites. Daar hoort uiteraard ook een recept bij en daar heb ik er genoeg van, maar laat ik beginnen met een easy  & quick one: vegetarische bulgur.

Snel en makkelijk

Omdat we allemaal wel eens het gevoel hebben dat we tijd tekort komen. Ik heb het de afgelopen weken super druk gehad. Allemaal dingetjes die ik moest regelen of waar ik achteraan moest. Dan heb je nog alle standaard dingen die gedaan moeten worden: werken, opruimen, koken én sporten én nog je sociale leven onderhouden. Soms denk ik: wààr haal ik de tijd vandaan? Op zulke dagen is het een uitkomst dat je lekker EN goed kunt eten zonder er veel tijd aan te besteden.

Vegetarische bulgur

Nou dit is een snelle hoor. Aan de foto is het niet te zien, maar het gerecht is zo gefixt en je krijgt je vitamientjes ook binnen. In 10 minuten is de bulgur klaar en de rest is slechts een kwestie van snijden en bakken. Ik mis bij dit gerecht bovendien geen vleesvervanger omdat het barst van de intense smaken. Je kunt er uiteraard een vleesvervanger bij doen zoals een vegaburger, past er vast prima bij.

vegetarische bulgur

Groenten

Welke magische ingrediënten zorgen voor die intense flavors? Champignons, verse peterselie, knoflook en zongedroogde tomaatjes! De smaken complementeren elkaar. Het lekkerst is om de champignons wat langer te bakken zodat ze goed bruin worden: dit zorgt voor een rooksmaak. De zongedroogde tomaatjes zorgen voor een zoetzuurtje die goed bij de rooksmaak en de peterselie passen. Volg onderstaande bereidingswijze, doe eerst al het snijwerk en je vegetarische bulgur is zo klaar!

vegetarische bulgur

Recept vegetarische bulgur voor 2 personen:

Bereidingstijd inclusief snijwerk: 25 minuten

Ingrediënten

Bulgur – ongeveer 150 Gram (volg bereidingswijze op verpakking).

(kokos)Olie

1 Theelepel paprikapoeder

Peper en zout, hoeveelheid naar voorkeur

4 Tenen knoflook persen in een knoflookperser of stampen in een vijzel.

1  Fijn gesneden uitje

Kleine wortel in sliertjes raspen met een dunschiller.

125 Gram gesneden champions (halve bak)

Rode paprika in dunne repen gesneden

2 Handjesvol verse (platte) peterselieblaadjes

5 stuks zongedroogde tomaten in stukjes gesneden

Bereiding

Fruit de fijngesneden ui in een koekenpan samen met de paprikapoeder op laag vuur. Zet een pan met water en de bulgur aan de kook.

Bak ondertussen de champignons in een aparte koekenpan in ongeveer 10 minuten gaar. Strooi wat zout en peper over de champignons heen. De champignons moeten donkerbruin worden zonder aan te branden.

Voeg na 2 minuten de paprikareepjes toe aan de ui en bak ongeveer 6/7 minuten mee tot de paprika wat zachter is. Voeg nu de gebakken champignons toe aan de paprika en ui, doe de geperste knoflook en zout en peper erbij en roer alles goed door elkaar. Zet het vuur op z’n laagst en voeg de helft van de verse peterselie toe. Roer nog eens goed. Proef om te kijken of er iets aan de smaak mist zodat je het kunt toevoegen (bijvoorbeeld zout of peper). Haal de bulgur van de pan en serveer op een bord. Leg de gebakken groenten over de bulgur, strooi de stukjes zongedroogde tomaten erover heen en versier tot slot met de rauwe wortelsliertjes.

Geniet van je vegetarische bulgur 🙂

-XOXO-