Vegan kapsalon
Vegan kapsalon: de lekkerste snackfood in het weekend! Of gewoon op een doordeweekse dag mag natuurlijk ook ;-). Gelukkig is het een easy peasy recept dat barst van smaken.
Vegan Kapsalon
Vroeger at ik het nog best regelmatig. Elke keer na het uitgaan koos je voor een frietje, hamburger of kapsalon. Ik was dol op die grote, vette hap na het uitgaan. Maar als ik tegenwoordig de geur van dat vlees ruik, word ik er minder vrolijk van. Als je het niet meer gewend bent, ruikt gebakken vlees echt niet lekker.
Heavenly Döner
Laatst belandden we na een bruiloft in het Zandvoortse ‘uitgaansleven’. . Al snel eindigden we dus in een eettent ;-). De kebabzaak verkocht kapsalon met groente en falafel. Inspiratie kwam direct om te hoek kijken, dat moest ik toch thuis uitproberen! Zo gezegd, zo gedaan en het is héérlijk. De kapsalon is compleet met alles erop en eraan, maar lekker vegan. Met heerlijk smeltende kaas, pittige saus én mayo (Mayolijn). En net zoals je na het uitgaan een flinke bak eet, maak je voor het avondeten ook een flinke portie om van te smullen. Ikzelf heb zoete aardappelen gebruikt, maar die kun je prima inruilen voor de gewone.
Recept Vegan kapsalon 2 personen (grote maaltijd)
Ingrediënten
- 3/4 zoete aardappelen per persoon (afhankelijk van de grootte en hoe groot je de kapsalon wilt hebben)
- Spicy falafelballen van Garden Gourmet, balletjes door de helft gesneden
- Vegan geraspte kaas (biowinkel zoals Eko Plaza)
- Zout
- Chilivlokken
- Olijfolie
- 1 Rode ui in dunne repen
- 2 Knoflookteentjes, in plakjes gesneden
- 1 (gele) Paprika in dunne repen
- 1 Tomaat in 8 partjes gesneden
- 1 Wortel grof geraspt
- IJsbergsla
- Mayolijn van Remia (plantaardige mayonaise)
- Sambal
Bereiding
- Snijd de zoete aardappelen in de lengte in plakken van 1 cm. Snij de plakken vervolgens in een paar dunnere plakken tot frietjes.
- Pak een ovenschaal en vet deze in met olijfolie. Leg de frieten erin en bestrijk deze vervolgens met een kwastje met olijfolie. Strooi vervolgens zout en veel chillivlokken over het geheel. Zet nu in de oven op ongeveer 190/200 graden voor 15-20 minuten. Controleer af en toe of de oventemperatuur niet te hoog staat. De bedoeling is wel dat de frietjes redelijk knapperig worden, anders zijn ze net iets te zacht in de kapsalon. Zet daarom in beginsel op hoge temperatuur en houd ‘t in de gaten.
- Doe ondertussen al het snijwerk. Snijd de paprika in dunne repen en de rode ui ook. De knoflookteentjes kunnen in dunne plakjes. De wortel kun je grof raspen of met een mes in heel fijne reepjes snijden. Snijd ook de tomaat zoals eerder aangegeven en de ijsbergsla mag fijngesneden.
- Haal nu de ovenschaal eruit en bestrooi het geheel met wat zout, de knoflookplakjes, rode ui en wat geraspte kaas. Doe de schaal weer terug in de oven voor zo’n 10 minuten. De temperatuur mag terug naar 180 graden of lager.
- Haal nu weer de ovenschaal eruit en beleg met de falafelballetjes, geraspte kaas, tomaten partjes en paprikarepen. Prik in de frietjes om te checken of ze al bijna gaar worden. Als het goed is heb je nu nog zo’n 10-15 minuten nodig. Houd het even in de gaten.
Serveer op een bord en bestrooi met ijsbergsla, wortel en sambal. Mayolijn is er ook heerlijk bij.
Geniet van je vegan snackfood!