Tips bij zwangerschapskwaaltjes
Zwanger zijn is een magische, maar ook zware periode waarin er van alles met je lichaam gebeurt. Vandaag deel ik de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en de tips daartegen!
Update zwangerschap
Alweer 24 weken en 5 dagen zwanger. Je zult het bijna elke aanstaande moeder horen zeggen, maar de tijd vliegt. De eerste 3 tot 4 maanden viel het mee, maar daarna is de tijd voorbij gevlogen.
De kleine schopt al veel en vaak. Heerlijk vind ik dat! Nu heb ik er nog geen last van (lees: schopt tegen m’n ribben aan, of zo) en elke beweging die ik van hem voel (het is een hij!) is magisch. Het blijft ongelooflijk dat er een levend wezentje in mij groeit, dat er 2 hartjes in mij kloppen. Maar elke keer dat ik naar beneden kijk is het toch echte werkelijkheid haha, want die buik groeit flink!
Zwangerschapskwaaltjes
Elke vrouw is anders en bij elke vrouw verloopt een zwangerschap ook anders, dat is één ding wat mij wel duidelijk is inmiddels. Waar de een last van heeft, hoeft bij de ander niet voor te komen. Toch zijn er kwaaltjes die vaak voorkomen. Ik deel bij deze mijn meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes met jou en wat er tegen helpt.
Verstopt? Psylliumvezels is de oplossing!
Ik was echt onwetend van te voren. Ik had geen flauw idee dat je tijdens de zwangerschap last van je darmen en stoelgang zou hebben. Natuurlijk hoeft dit niet bij iedereen voor te komen, maar mijn vriendinnen mochten me wel van te voren waarschuwen. Omdat je darmen verschuiven door de groei van de baarmoeder, ga je dit voelen én kun je last krijgen van rommelende darmen en constipatie. Ik had hier vooral het eerste trimester last van.
Zelf vond ik dit verschrikkelijk en werd ik er letterlijk gek van, omdat ik normaal gesproken een gezonde en regelmatige stoelgang heb. Vezelrijk eten deed ik al, maar helaas had ik last van dit kwaaltje.
Laxeermiddel?
Ik ging ermee naar de huisarts en die gaf mij laxeerstroop – eentje dat geen kwaad kan tijdens zwangerschap. Hielp het? Nauwelijks! Het smaakt vies, er zit lactose in en het werkte dus niet. Gelukkig kwam ik er al vrij snel achter dat psylliumvezels de sleutel tot succes is (op de wc!). Psyllium is een zaad die zijn oorsprong in India vindt en heeft gezonde eigenschappen. Het is een 100 procent natuurlijk ingrediënt en stimuleert dus op een natuurlijke manier je darmwerking. Bovendien kan je lichaam niet verslaafd raken aan de zaden en heeft psyllium een cholesterolverlagende werking.
Waar koop je het?
In alle natuur/biowinkels verkrijgbaar of online te bestellen. Eén pot is best prijzig (zo’n 15 euro), maar je doet er zeker een aantal maanden mee – afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt. Ik gebruik het eenmaal per dag en drink het gemengd met een glas water vlak voor het avondeten.
Gedroogd fruit eten
Gedroogd fruit is niet alleen lekker, maar super vezelrijk en nog een natuurlijke manier om je stoelgang te vorderen. Voeg het toe aan je havermout of eet het als snack. Denk aan gedroogde abrikozen, pruimen of rozijnen.
Pijn in de onderrug / bekken
De meeste vrouwen hebben er pas later in de zwangerschap last van – vaak vanaf het derde trimester, maar bij mij was het vanaf de eerste drie maanden al raak. In het eerste trimester kun je flinke last hebben van de onderrug door de hoeveelheid hormonen in je lichaam. Er gebeurt nogal wat.
Maar de pijn kan ook ontstaan door bekkenklachten of -instabiliteit. Bij mij trok/trekt het door door naar mijn onderrug, bovenbenen en onderbuik. Sommige dagen is de pijn zeurend en constant aanwezig en op andere dagen lig ik plat omdat het zo heftig is.
Oplossingen? De bekkenfysio
Wacht hier niet te lang mee. Mocht jij net als ik al vrij snel bekkenklachten ervaren, trek dan z.s.m. aan de bel. Via je verzekering heb je recht op bekken fyshiotherapie en het wordt dus vergoed. Je kunt altijd even navragen hoeveel behandelingen er worden vergoed.
De bekkenfysio heeft er bij mij voor gezorgd dat ik minder pijn voel. Je krijgt oefeningen (makkelijke) mee voor thuis die ervoor zorgen dat alles rondom je romp en rug wordt verlicht. Ideale oefeningen om je bekken te ontlasten en je kunt ze op elk moment doen. Ook masseert de fysio je als je hier behoefte aan hebt. Halleluja, wat een verademing!
Yoga
Ook yoga biedt veel verlichting voor de pijntjes in je lichaam! Je hoeft niet bekend met yoga te zijn om zwangerschapsyoga te doen. Het wordt ons tegenwoordig zo makkelijk gemaakt. Op YouTube heb je talloze zwangerschapsyoga video’s. Tik maar eens ‘pregnancy yoga’ of ‘prenatal yoga’ in en je krijgt een scala aan handige filmpjes waardoor je thuis op je gemak de yoga oefeningen kunt doen. Het is belangrijk om je conditie op peil en je lichaam flexibel te houden voor tijdens én na de bevalling. Yoga helpt daarbij. 2 Van mijn favoriete video’s:
Een heerlijke yoga sessie van een half uur die je dagelijks kunt doen
Prenatal 20 minute yoga met Sarah Beth
Een iets pittigere yogasessie van 20 minuten. Ik doe deze ook een aantal keer per week ter afwisseling. Sara Beth heeft ook yogasessies voor ‘s ochtends en voor je naar bed gaat online staan.
Fitness
Ben je normaal van de fitness, net als ik? Des te belangrijker het is om ook je bezoekjes aan de sportschool te blijven houden tijdens je zwangerschap. Ook de bekkenfysio raadt het ten zeerste aan. Heb je geen complicaties? Dan is fitness juist heel bevordelijk. Pas je schema aan aan je zwangere lijf. In deze periode gaat het om uithoudingsvermogen en je krachten op peil houden in plaats van sterker worden. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om het gewicht iets lager te zetten en meer herhalingen uit te voeren: zo tussen de 15 en 20. Zo houdt je lichaam het langer vol en ervaar je geen pijn tijdens het trainen. Na de training zul je vaak merken dat je minder last hebt van je bekken- en rugklachten.
Wandelen
Nog een van de dingen die ik vaak probeer te doen! Als fitness of yoga niet wil, dan trek ik m’n comfy wandelschoenen aan en ga wandelen in de natuur. Lopen is goed voor het hele lijf en zorgt voor een goed uithoudingsvermogen. Ik probeer minimaal één keer per week minstens 30 minuten te wandelen. Als ik in een natuurrijke omgeving wandel met een leuke podcast op, dan lukt dat prima.
Misselijkheid tijdens zwangerschap?
Misselijk ben ik niet vaak geweest. Eigenlijk zijn bekkenpijn en constipatie mijn grootste problemen tot nu toe. Een heel enkele keer ben ik misselijk geweest. Verse gemberthee hielp en het eten van droge crackers.
Maagzuur tijdens je zwangerschap?
Ook maagzuur heb ik tot nu toe nauwelijks last van, maar dat kan nog komen. De enkele keren dat ik er last van heb, is als ik te veel heb gegeten of als ik te vettig eet. Zo kan ik me nog herinneren dat ik in het weekend van Oud en Nieuw behoorlijke last had van maagzuur. Dat weekend stond in het teken van taart, oliebollen, heel veel chips en allerlei gefrituurde zooi. Hoe vetter ik eet, hoe sneller ik last krijg van maagzuur. Bij elke vrouw is het weer anders. Zo ken ik dames die maagzuur krijgen van sinaasappels, terwijl ik dat nog heel goed kan eten.
Wat helpt?
In het boek ‘Ik word mama’ las ik dat het kauwen op amandelen (enkele stuks) en stukjes appel eten helpt. Zeker het proberen waard!
Nog een zwangerschapskwaal: vermoeidheid
In het eerste trimester ontkomen de meeste vrouwen er niet aan – datzelfde gold voor mij. De truc is om zoveel mogelijk neer te geven. Op tijd op bed, ook al is dat al om 20.00 uur, en zoveel mogelijk rusten wanneer nodig en als het kan. Maar vermoeidheid kan ook ontstaan door een laag ijzergehalte of een lage bloeddruk. Mijn ijzergehalte is momenteel mega goed (yess, en ook nog eens vegan ;)), maar mijn bloeddruk is heel laag. Heel fijn voor de baby, maar in deze fase merk ik dat ik soms oververmoeid ben en licht in mijn hoofd. Heb je een vrij laag ijzergehalte? Dan raad ik je echt aan om veel ijzerrijke producten te eten en eventueel ijzerpilletjes bij te slikken.
Eet fruit voor elke maaltijd
Gouden tip om meer ijzer op te nemen: eet voor de (of elke) maaltijd een sinaasappel. De vitamine C in de sinaasappel zorgt ervoor dat de ijzer beter wordt opgenomen uit het eten! In plaats van sinaasappel kun je ook voor ander fruit kiezen dat veel vitamine C bevat.
IJzerrijke producten:
- Volkorenproducten
- Peulvruchten
- Spinazie
- Noten
- Andijvie
- Postelein
- Paksoi
- Snijbiet
Nog veel meer tips tegen de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes vind je op deze site. Op Instagram is @sterkher heel leuk en motiverend om te volgen. Zij is personal trainer en gespecialiseerd in postnatale fitness. Zo geeft ze je tips over hoe te sporten met bekkeninstabiliteit. En vergeet ook niet mij te volgen op Instagram :-).
Heb je ook tips voor mij? Laat het me dan vooral weten door te reageren hier onder dit bericht. Wordt gewaardeerd!
Liefs,
Mitu
Mariette van Loon
25/03/2019 @ 13:28
Hi Mitu,
Leuk om over je kwaaltjes te lezen … ik had ze ook, tot ik in december mijn dochtertje kreeg. Ben super gelukkig! 🙂
En alles kwaaltjes zijn weer over …. behalve de constipatie. Dat is bij mij zelfs nog een graadje erger geworden, dankzij de borstvoeding en de hormonen die daarbij horen.
Van de lactatiedeskundige heb ik gelukkig heel goede tips gekregen om het allemaal een beetje gemakkelijker te maken.
Ik herken al je tips. En vooral de Psylliumvezels helpen bij mij ook heel erg goed. Maar ook magnesium helpt de darmen om extra water op te nemen. Ik neem meestal een combi van de vezels met magnesium.
En ik zweer ook bij havermout met veel lijnzaad in de ochtend.
Heb net je heerlijke courgettebrownie weer uit de oven gehaald, mmmmmhhh genieten!
Groetjes, Mariëtte
Mitu's Meatless Food
02/04/2019 @ 09:19
Hi Mariëtte,
gefeliciteerd met de geboorte van je dochter. Wat ontzettend leuk en ik wens jullie veel geluk. Lekker genieten! 🙂
Grappig dat je veel herkent. Oeh, constipatie.. Als dat erger wordt, maak je me niet blij! Wel goed om te weten dat de lactatiedeskundige daar ook over kan informeren, thanks! En magnesium toevoegen aan psyllium ga ik onthouden! Momenteel heb ik er helemaal geen last meer van, maar in juli beval ik en je weet het maar nooit daarna! Havermout en lijnzaad is hier ook vaste prik – afgewisseld met volkorenboterhammen en pindakaas 😉
Veel liefs,
Mitu