Sumak: de must have smaakmaker

Dit keer steelt de smaakmaker sumak de show in My Meatless Favorites . Of je moet het leren kennen of je moet het in huis halen, zo lekker is het. Ik vertel je hoe het smaakt en wat je er allemaal mee kunt.

In deze rubriek vertel ik graag over mijn favoriete ingrediënten in alle soorten en maten. Het is heerlijk m’n recepten te kunnen delen, maar net zo leuk is het om te delen welke ingrediënten onmisbaar zijn in mijn keuken. Bovendien handig voor jou om te weten welke lekkernijen ik vaak in mijn gerechten verwerk.

Sumak

‘Whuut?’ Hoor ik je denken. Of misschien ook niet en is wat ik je nu allemaal vertel al oud nieuws. Voor mij is het pas sinds een paar maanden dat ik sumak standaard in huis heb. Sumak, een vermalen smaakmaker die wordt gemaakt van de sumakbes die groeit aan de sumakstruik. Het wordt veelvuldig gebruikt in het Midden-Oosten en is te koop in Turkse en Arabische supermarkten.

De smaak?

Zuur. Een beetje citroenachtig, maar dan met een bite, scherper van smaak en ver weg heeft het iets zoets. Oké, niet zoet maar het heeft iets weg van een bloesem. De geur ook. Ik vind het echt lekker ruiken, heel intens. Het doet me denken aan de geur van tamarinde. De sumakbes bevat trouwens ook veel anti-oxidanten.

Waarom ik het lekker vind?

Om verschillende redenen. Zo kan het een simpel gerecht met simpele smaken tot een hoger niveau tillen, die extra oempf geven. Aubergine bijvoorbeeld, de smaak ervan is uniek maar heel subtiel. In combinatie met sumak krijg je een heel andere ervaring met aubergine. Het is lekker over salades, verschillende Midden-Oosterse gerechten en in kruidige yoghurtdips. In de populaire specerijenmix Za’atar uit diezelfde regio, zit ook sumak in verwerkt. Ikzelf ga binnenkort linzen met het kruid maken, dat lijkt me een heerlijke combinatie :-).

Vind jij het lekker?

Sumak hoort bij jou in de keuken thuis als jij van zuurtjes houdt, gek bent op citroen in je gerechten of heel nieuwsgierig bent naar wereldkeukens en -ingrediënten. Ook als je simpele gerechten een extra en aparte smaak wilt geven, dan is sumak voor jou. Sumak is ook erg lekker in salades, zoals in deze friszure munt salade.

Recept met hummus – avocado – sumakbroodje

sumac

Yes, dit is een super lekkere én simpele manier om kennis te maken met de smaak van sumak. Smeer twee boterhammen met naturel hummus, avocadostukjes en bestrooi tot slot met het rode kruid. De combinatie is heerlijk, de drie verschillende smakenvullen elkaar aan.

Binnenkort vind je meer recepten met sumak op mijn blog! 🙂

-XOXO-