Rice paper rolls

Elk jaar hetzelfde probleem? Je weet niet wat je je lover moet geven op Valentijnsdag? Deze winter rice paper rolls gaan in de smaak vallen, dat kan ik je verzekeren. Het lijkt misschien niet zo, maar het is super makkelijk en snel te maken. Je hoeft niet lang in de keuken te staan op valentijnsdag, maar je krijgt er een mooi, goddelijk gerechtje en een blij vriend(innet)je voor terug ;-).

rice paper rolls

                              rice paper rolls

rice paper rolls

Net of je uit eten bent

En dat is zo heerlijk aan deze rice paper rolls. De flinterdunne rijstvellen, frisse ingrediënten, sojasaus en het feit dat je met stokjes eet, geven mij het gevoel alsof ik in een sushirestaurant zit. De smaak van deze loempiaatjes zijn zonder te overdrijven verrukkelijk. Rice rolls worden vaak gevuld met sojabonen, wortel, komkommer en koriander. Ik heb voor de verandering zoete aardappel toegevoegd en die smaakt echt heerlijk bij de rest! De rice rolls vullen zo ook iets meer en dat is bij mij en vriendlief wel nodig (lees: grote eters).

LET OP: van 1 pak rijstvellen kun je makkelijk met z’n tweeën van eten. De loempiaatjes op de foto’s zijn maar van slechts een paar vellen gemaakt ;-).

Ingrediënten rice paper rolls voor 2 personen

Een pak rijstvellen

1 Wortel

Halve Komkommer

Een handjevol gekookte doperwten (diepvries)

Taugé

1 Gekookte zoete aardappel

Pakje koriander, alleen de blaadjes

Een avocado in reepjes gesneden

1 Eetlepel sesamzaadjes

Soja saus

Variëren

Deze ingrediënten vormen de basis voor dit recept, maar uiteraard kun je variëren met de ingrediënten. Je kunt wat weglaten of juist toevoegen. Zo heb ik bijvoorbeeld falafelballetjes gebruikt die ik over had van de vorige dag. Ik heb ze in dunne plakjes gesneden net zoals de rest. Klinkt misschien wat apart, maar alles bij elkaar smaken de rice rolls juist heel erg lekker!

Bereiding

Snij de aardappel in parten en kook deze in 12-15 minuten gaar & laat afkoelen. Prak de aardappel daarna tot puree.

Kook de doperwtjes in 5 minuten gaar & laat afkoelen.

Snij een halve komkommer in dunne repen.

De wortel snij je in dunne lange plakken in de lengte en daarna in heel dunne reepjes. Snij de repen in drieën, zodat het kleinere reepjes worden die in de loempia passen.

Pluk de blaadjes koriander van de steeltjes af.

Snij de avocado in dunne repen.

Zet water aan de kook in een waterkoker.

Rollen maar!

Leg een snijplank klaar waar je de natte rijstvellen op kunt leggen. Giet het water uit de waterkoker in een koekenpan tot deze goed vol zit.

Pak een rijstvel, vouw en breek het voorzichtig door de helft. Leg nu voorzichtig een halve vel met je vingertoppen in het hete water, tot het helemaal zacht en week wordt (+/- 20 sec.). Haal het rijstvel eruit en leg neer op de snijplak. Strijk het vel voorzichtig glad met je vingers, als er kreukels in zitten. Leg nu de ingrediënten in het midden van het vel. Als je klaar bent: rol het vel tot een stevig pakketje en vouw de uiteindes dicht. Het is even wennen, maar je krijgt er vanzelf handigheid in.

Schenk de sojasaus in een kommetje en strooi sesamzaadjes over de sojasaus heen. Maak de tafel mooi op als verrassing en geniet van je hoofdgerecht samen…

En hou mijn blog in de gaten want uiteraard hoort er een dessert bij op Valentijnsdag!