Pastinaak frietjes

Pastinaak is naast boerenkool en spruitjes een echte wintergroente. Toch heb ik niet het idee dat je mensen vaak hoort zeggen: ‘vanavond eet ik lekker pastinaak’, en dat terwijl het echt een smaakvolle en veelzijdige groente is. Vandaag geef ik je een super eenvoudig recept: pastinaakfrietjes uit de oven. Een heel toegankelijke manier om eens pastinaak uit te proberen of om vaker op het menu te zetten. Ik word er in ieder geval helemaal blij van: lekker friet eten en ook nog eens gezond!

Pastinaak

Heeft wel wat weg van zoete aardappel door de zoete smaak. Je kunt er heel veel mee: rauw door de salade, als puree, als soep, vervanger voor de aardappel en ga zo maar door. Ik vind pastinaak heerlijk als frietjes en het is makkelijk te maken. In de oven bak je ze in 30 minuten klaar: ze worden lekker knapperig van buiten en zacht van binnen, hmmm. Als je een airfryer hebt, zijn de frietjes in een kleine 10 minuten al klaar. In beide gevallen hoef je geen olie te gebruiken! Met een lekkere dot Mayolijn van Remia erbij: plantaardige mayo met de helft minder vet dan mayonaise.

Pastinaak friet

Seizoensgroente

Ik hou ervan om seizoensgroenten te eten: zo weet je dat je het in die periode hoort te eten. Seizoensgroenten worden lokaal verbouwd en geoogst wanneer ze echt rijp zijn. Zo hoeft het niet onrijp geplukt te worden en vanuit een ver land te komen, en blijven alle voedingsstoffen beter behouden. Pastinaak is trouwens een heel gezonde wortel en bevat veel vitaminen, mineralen en andere gezondheidsvoordelen.

Op smaak brengen

Dat is het leuke. Je kunt voor de simpele variant gaan: kruiden met peper en zout. Dan een vegaburger, wat groente en een lekkere salade erbij. Je kunt de frietjes ook extra kruiden met verse rozemarijn, smaakt er heerlijk bij. Het is maar net waar je zin in hebt.

Pastinaak friet

Recept voor 2 personen

2-3 Pastinaken

Zout

Peper

Optioneel: verse rozemarijn

Bereiding

Was de pastinaken en snij ze daarna in plakken, dun of wat dikker (dat laatste vind ik lekkerder) en bestrooi met de kruiden.  Leg de frietjes op een bakplaat in de oven of doe ze in de airfryrer. 30 Minuten in de oven op ongeveer 180 graden en 10 minuutjes (of minder – check tussendoor) in de airfryer.

Wat maak jij allemaal met pastinaak? -xoxo-