Niks doen – Helpt dat?

De afgelopen weken ben ik zo druk geweest met van alles en nog wat. Op een gegeven moment was de koek op. Ik wilde alleen nog maar niks doen. En dat heb ik gedaan. Maar, heeft het geholpen?

Energie

Ik klaag niet hoor, ik heb juist heel goede weken gehad. Sinds de zon vanaf mei met heel veel regelmaat schijnt, was ik niet te stoppen. Dat doet de zon met me, ik word bijna een ander persoon. Weinig of veel slaap, ineens heb ik energie voor 3. Dat is in de winterperiode wel anders bij mij.

Niks doen
ūüôā
Druk, druk, druk – work, work, work

Ik was aan en vol inspiratie. Overdag werken, in de avond bloggen, nieuwe recepten bedenken, uitproberen en verbeteren. Tussen de bedrijven door naar de gym, het huishouden en veel leuke dingen doen. In het weekend nog meer bloggen, nog meer koken en nog meer sociale get togethers. Een paar weken geleden ben ik van baan geswitcht en ook dat geeft me energie. Life is good.  

Baby and I @wedding
Nieuwe collega’s een kookworkshop geven. Spannend!
Bruiloft in Zandvoort aan Zee
Overload

Tot je een breekpunt bereikt. Alle ballen hoog houden is niet altijd even makkelijk, ook al barst je van de energie. Te veel ballen omhoog houden, is op een gegeven moment niet meer te doen. Ik merkte dat ik vermoeid raakte, dat alles wat trager ging + ik kreeg een creatieve blokkade. Een nieuwe baan met nieuwe werkzaamheden vergt veel concentratie, focus en energie. In de avond was ik niks meer waard en had ik bovendien geen zin meer. Geen zin om te sporten, geen zin om te koken, te fotograferen, schrijven en ga zo maar door.

Doorgaan of stoppen?

Echt erg. Want koken, recepten delen & erover schrijven is eigenlijk het liefste wat ik doe. Elke dag. En ineens ben je moe en daardoor inspiratieloos. Afgelopen weekend was ik m’n energie en die work mode kwijt. Vrijdagavond paps en mams bezoeken na een lange werkweek. Zaterdag schoonmaken en daarna geforceerd achter m’n laptop. Er kwam geen normale zin uit. Een writers block. Hoe meer ik van Facebook en Instagram weg bleef, hoe beter. Zondag hadden we het gezelligste schoonfamilie uitje gehad. De hele dag en avond in Rotterdam terwijl de zon volop straalde. Maar de hele maandag was ik moe. Ik had zo veel leuke dingen gedaan, maar echt geen puf om te koken en te schrijven na werk.

Opa, oma en de rest :p
To do or not to do – that’s the question

Waar ik eigenlijk heen wil is dat je soms naar je gevoel moet luisteren en niks moet doen. Of gewoon genieten van de leuke, gezellige en sociale momenten. We kennen allemaal dat stemmetje wel in ons hoofd, toch? Je wilt niksen of leuke dingen doen, maar je moet toch nog dat ene klusje doen. Toch nog de was ophangen of dat ene opruimen. Van rommel word je ook gek. Een superdrukke dag met de kids, en eigenlijk uitgeteld. Toch ga je door. Nee! Stop, wacht. Doe even een dagje niks. Of een avond. Bob heeft me die maandag gedwongen om niks te doen. Letterlijk niks. Man, wat had ik dat nodig. En we hebben het maar over één avond.

Niks doen

Niks doen betekent voor mij weg van de keuken, weg van de pc, weg van mijn telefoon en met m’n lazy ass en rode wijn¬†op de bank. Iets wat ik zonder te overdrijven bijna nooit doe. Netflix stond aan, al vroeg in de avond. Iets wat nauwelijks voorkomt. Aan het video-bellen met m’n lieve vrienden. Iets wat ik nooit doe. En ontzettend op tijd op bed. Iets wat ik, je raadt het al, nooit doe ;-).

Wat is niks doen?

Waar ik eigenlijk heen wil is dat we in de drukte van alle dag, juist moeten proberen die rust te pakken. Zonder je schuldig te voelen, dat is soms nog het moeilijkst. We leggen onszelf altijd moeten-dingen op en als je die niet haalt, dan voel je je gefaald. Maar bedenk dat je uiteindelijk jezelf er alleen maar mee hebt. En bedenk ook voor jou wat niks doen is – en ga dat vooral doen. Als niks doen juist een avondje naar de film, uit eten met vriendinnen of naar de sauna betekent, pak zo snel mogelijk dat moment en geniet. Zonder je schuldig te voelen. Misschien weet jij dit allang hoor – en schrijf ik dit vooral op voor mezelf ;-).

Van overload naar reload

Maar voor de mensen die er soms net zo veel moeite mee hebben als ik : begin er nu mee en kijk hoe het is. Heeft het bij mij geholpen? Een dikke vette ja. Dat niks doen een hele avond, zorgde weer voor een frissere en energiekere ik. De rest van de week heb ik ook rustig aan gedaan, niks moest en alles mocht Рvooral relaxen. En ik merk dat de inspiratie vanzelf terug komt :-). Zo ga ik bloggen over lekkere vegan junkfood, zwarte komijn en een mungbonenrecept. Ik heb er zin in!

Wat is jouw ultieme niks-doe moment?

-XOXO-