Muffins – recept met chocolate chips

Muffins voor de liefhebbers! Met dit muffin recept maak je heerlijke luchtige muffins zonder eieren, boter en koemelk te gebruiken.

Muffin vs cupcakes

Muffins zijn kleine, zoete cakejes gemaakt in vormpjes. Doorgaans worden ze met olie gemaakt in plaats van boter, maar op internet bestaan er natuurlijk allerlei varianten. Toen ik deze muffins voor het eerst maakte, was ik benieuwd naar het verschil met cupcakes. Wat blijkt? Bij muffins meng je de natte ingrediënten en droge ingrediënten apart van elkaar. Vervolgens voeg je ze samen door het te mengen. Het muffinbeslag ziet er vaak ook wat steviger uit dan beslag voor cupcakes. Cupcakes zijn vaak ook kleiner en worden versierd met allerlei toppings of frosting.

Basisrecept voor vegan muffins

Dit basisrecept kun je gebruiken om welke soort muffins dan ook te maken – en dan bovendien plantaardig. Geen boter, eieren of koemelk nodig dus. Ik heb gekozen voor de heerlijke chocolate chips variant omdat ik gek ben op de vanille en choco combinatie. Maar in principe kun je ze blanco maken of de chocolate chips vervangen voor blauwe bessen of andere vruchten. Je kunt zelfs rauwe cacaopoeder toevoegen aan het beslag om er chocolademuffins van te maken. De chocolate chip muffin smaakt heerlijk luchtig, zoet en licht smeuïg. Bovendien gebruik ik in plaats van suiker een zoetmiddel zoals aggave- of kokosbloesemsiroop. Dat maakt deze heerlijkheden iets minder ongezond ;-).

Wat is het geheim van een goede vegan muffin?

Elk recept verschilt natuurlijk, maar enkele dingen moeten toch echt hetzelfde zijn bij muffins. Het is lekker als ze luchtig en toch een beetje smeuïg zijn. Voor de luchtigheid is het belangrijk om bakingsoda te gebruiken in combinatie met appelazijn. Deze 2 ingrediënten heb ik, net zoals bakpoeder, standaard in huis want ze zijn vrijwel onmisbaar tijdens het bakken. Al helemaal als je geheel plantaardig wilt bakken. Verder is het belangrijk een plantaardige melksoort te gebruiken die goed reageert op de bakingsoda en appelazijn. Dat is soja- of amandelmelk. Nog 1 belangrijk ingrediënt voor het maken van plantaardige muffins: zonnebloemolie!

Ultieme sweet comfort food

Yes, ik ben een zoetekauw. Dat wisten jullie onderhand denk ik wel. Toch vind ik het lastig om met geraffineerde suiker te werken. Dus voor dit muffinrecept heb ik kokosbloesemsiroop gebruikt. Je kunt ook heel goed aggavesiroop of kokosbloesemsuiker gebruiken. De glycemische index van deze producten liggen lager dan de gewone suiker, waardoor je minder schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevatten kokosbloesemsuiker en -siroop gezonde eigenschappen.

Heerlijke, luchtige chocolate chip muffins zonder eieren, boter of koemelk
Pin het recept en bewaarm ‘m voor later!
Muffins : recept met chocolate chips
Prep tijd
10 min
Kooktijd
23 min
Totale tijd
32 min
 

Heerlijke luchtige muffins met chocolate chips maken zonder eieren, boter of koemelk te gebruiken! 

Gang: Dessert
Keuken: zoetigheden
Porties: 6 stuks
kcal per portie: 295 kcal
Auteur: Mitu's Meatless Food
Dit heb je nodig
Voor 6 grote muffins (6 papieren cupcake vormpjes) of 12 kleinere muffins
De droge ingrediënten
 • 260 gram volkorenmeel of speltbloem
 • 5 theelepels bakpoeder
 • 0,5 theelepel bakingsoda
 • 75 gram chocolate chips bijv. Dr. Oetker
 • 1 theelepel zout
Bij gebruik van suiker: 120 gram
Natte ingrediënten
 • 240 ML sojamelk
 • 120 ml zonnebloemolie
 • 1 theelepel appelazijn
 • 110 ml aggavesiroop kokosbloesemsiroop of kokosbloesemsuiker kan ook
 • 2 theelepels vanillearoma bijv. Dr Oetker
Dit moet je doen
 1. Verwarm de oven voor op 195 graden.

 2. Doe de sojamelk in een kom en voeg hier de appelazijn aan toe. Laat zo staan.

 3. Strooi de bloem door een zeef in een mengkom, zo wordt de bloem nog fijner. Doe hier de bakpoeder, baking soda en zout bij. Geen zeef? Voeg dan de ingrediënten gewoon samen.

 4. Meng nu de aggavesiroop, vanille aroma en zonnebloemolie samen. Roer goed door elkaar. 

 5. Voeg nu de sojamelk met appelazijn toe aan het siroop- en oliemengsel. Roer weer goed door elkaar.

 6. Voeg de gemengde vloeibare ingrediënten en chocolate chips nu toe aan de bloem met bakinsoda en zout. Meng tot een beslag.

 7. Schep met een lepel het beslag in de vormpjes. Schep de vormpjes zo vol mogelijk als je grote muffins wil. Laat wat ruimte over in de vormpjes als je kleinere muffins wilt. Gebruik een muffin/cupcake plaat waar je de muffinvormpjes in kunt stoppen, zodat de muffins een mooie vorm krijgen. 

  het beslag voor vegan muffins
 8. Doe de muffinplaat met muffins 23 minuten in de oven. Controleer met een prikker of deze droog uit de muffin komt.

Geniet van deze lekkere, luchtige vegan muffins lieverds! Maak je recept van mij? Vergeet dan vooral niet een leuke foto te maken en mij te taggen met #mitusmeatlessfood op Facebook of Instagram. Vind ik heel leuk 🙂