Mediteren #2 Elke dag mediteren: lukt dat?
Wauw, het is alweer 3 weken geleden dat ik mijn eerste artikel over mediteren schreef! Wat gaat de tijd enorm snel. Ik beloofde jullie op de hoogte te houden over mijn meditatie-ervaringen. Nu maar liefst 23 dagen verder, vertel ik jullie of het me gelukt is elke dag te mediteren.
21 Dagen mediteren
De vorige keer vertelde ik je wat mediteren precies inhoudt, waarom ik ben begonnen met mediteren en dat ik in ieder geval 21 dagen achter elkaar wilde doen. Na 21 dagen is namelijk de eerste stap gezet om ergens een gewoonte van te maken. Je hersenen beginnen dan nieuwe verbindingen te maken als je deze gewoonte 21 dagen volhoudt.
Laat ik je meteen vertellen dat het me niet gelukt is om 21 dagen achterelkaar te mediteren. Van de 23 dagen na het schrijven van de eerste mediteerblog, heb ik er 2 per week ‘verzaakt’. Ik heb mijn eigen challenge dus niet volgehouden, haha. Maar ik treur niet, ik baal niet, want het moet geen ‘moetje‘. Ik ga net zo lang door tot ik wel 21 dagen achter elkaar heb gemediteerd (ben van plan sowieso hiermee door te gaan) en ook dat ga ik dan delen met jullie ;-). Het goede nieuws is dus dat het me het merendeel van de tijd wél gelukt is om te mediteren en dat het op die dagen helemaal niet lastig was om er tijd voor te maken. De dagen die ik volgepland had met sociale activiteiten, vond ik het lastigst om een mediteersessie in te plannen.
Al met al ben ik zo’n 1,5 maand geleden begonnen met mediteren en ik zie nu al positieve, vaste patronen terug waarvan ik zeker weet dat het door het mediteren komt.
Wat zijn mijn ervaringen?
Ken je dat dat? Dat je iets nieuws hebt ontdekt? Je ogen zijn ‘geopend’ of je bent er gewoon mega enthousiast over, dus je wilt iedereen die je spreekt erover vertellen? Of ken je iemand uit je omgeving die over niets anders kan praten dan ‘dat ene’ wat ie heeft ontdekt? Dat heb ik dus een beetje, haha. Nouja, gevoelsmatig, want ik praat er best weinig over met anderen – behalve met mijn vriend. Maar echt, ik ben zo enthousiast. Het heeft tot nu toe – of nu al – alleen maar positieve invloed op mij. Hoe?
1.Ik ben minder in gedachten
Iedereen kent Descartes’ beroemde filosofische zin ‘Ik denk, dus ik ben‘ wel. Ik kan nu zeggen dat ik absoluut te veel van dat was. Altijd in gedachten. Mijn hersenen gingen non-stop en ik overdrijf niet. Ik evalueerde alles, analyseerde alles en mijn gedachten stonden nooit stil – zo ben ik trouwens altijd al geweest, ook als kind. Op zich ergens niet gek, ik denk dat iedereen altijd gedachtes heeft: dat stemmetje waarvan je denkt dat jij het bent – maar het is gewoon je brein dat maar altijd door ratelt. En nee, je kunt echt wel zo goed als gedachteloos zijn. Door te mediteren. Het mediteren zorgt er niet alleen voor dat je tijdens zo’n sessie in stilte probeert te komen, ook daarna ervaar je een oase van rust in en om je heen.
In zo’n drukke wereld als deze is het niet zo gek dat we ons zo druk en gestresst voelen.
2.Ik ben geconcentreerder – minder afgeleid
Dat zei ik in mijn eerste blogartikel ook al, maar ik heb het nog steeds. Het lukt me veel beter om me op 1 ding te concentreren en dat af te maken in plaats van met tig verschillende dingen bezig te zijn. Ook merk ik dat ik veel minder afgeleid raak door mijn mobiel en social media. Het is zo fijn om geconcentreerder te zijn. Wanneer je heel druk bent op werk of thuis, veel verantwoordelijkheden hebt en veel te doen hebt in een korte tijd – dan is mediteren echt een manier om hier op een geordendere manier mee om te kunnen gaan.
3. Minder gestresst
Toegegeven: de afgelopen maanden heb ik mezelf helemaal gek gemaakt met bepaalde dingen. Ik ben op de achtergrond druk bezig met voorbereiden van kookworkshops die ik ga geven. Naast het feit dat ik daar ontzettend veel zin in heb, is het natuurlijk ook heel spannend en werkten mijn gedachten me enorm tegen. De vorige keer vertelde ik het al een beetje: ‘ik moet, ik moet, ik moet’. Ik moest dit en ik moest dat en ik mocht vooral niet stoppen en ademen. Naast het bloggen, freelance content schrijven en de kookworkshops voorbereiden, moest ik van mezelf ook een E-book uitbrengen en nog een aantal andere zaken moesten gebeuren. De tijd tikt door. Zo ‘praatte’ ik dus echt tegen mezelf. Ik was ook nooit goed genoeg bezig. Herken je dat? Wauw. Na een van de mediteersessies besefte ik mij dit pas. Dat was zo’n eyeopener. Ik was me er niet van bewust dat deze gedachten en daardoor bepaald gedrag, interne stress bij me opleverde.
Nu ik zo’n 6 weken mediteer, merk ik nu al een opvallende verandering bij mij. Door het bijna-dagelijks mediteren ben ik echt veel rustiger, minder gestresst en besef ik mij veel beter dat alles goed komt want: alles is momenteel toch ook okay? Er is toch niks aan de hand? Alles loopt toch gewoon? Je leeft en het is prima en zelfs fijn. Gepieker is toch eigenlijk niet nodig? Zeg dat maar eens tegen dat stemmetje in je hoofd, die luistert daar meestal niet naar. Door het mediteren ben ik echt veel vaker gedachteloos, pieker ik minder en ben ik daardoor veel meer in het moment en geniet ik meer van het moment.
4. Ik lees weer volop
Doordat ik meer rust ervaar (in principe heb ik het drukker dan 2 maanden geleden), heb ik ook weer ‘tijd’ om te lezen. Ik gun mezelf die tijd, zeg maar. Ik heb lezen altijd al fijn gevonden, maar vaak als ik een boek las, was ik ook veel in gedachten waardoor de concentratie ver te zoeken was. Dan raakte ik afgeleid of pakte ik mijn mobiel (ja erg, I know) Dat heb ik nu veel minder tot niet. Ook lees ik momenteel boeken die me helpen bij mijn spirituele reis. Daarover vertel ik jullie in een ander blogartikel binnenkort meer 🙂
5.Positiever.
Nu ben ik al van mezelf positief ingesteld en ben ik doorgaans heel vrolijk, maar dat vind ik losstaan van de gedachtes die je kunt hebben op een dag, snap je wat ik bedoel? Als ik aan het werk was of alleen, dan raasde mijn hoofd en dat is nu veel minder.
En meer
Ik kan nog wel even doorgaan: mediteren maakt me dankbaarder voor alle momenten, ik focus me meer op wat ik wel heb en dat is veel. Ook ben ik ben relaxter en besef ik me dat stressen vaak geen zin heeft: je kunt ook dingen doen, afhandelen en aangaan zonder er van te voren over te stressen. Stressen is misschien wel een vorm van controle willen hebben en houden op zaken waar je eigenlijk geen controle over hebt. Het is echt niet zo dat ik ineens nooit meer stress, maar ik merk wel een duidelijk verschil.
Waar en wanneer?
Voor mij is het elke keer weer anders. Gisteren heb ik in de ochtend gemediteerd, maar er zijn dagen dat ik het in de namiddag doe of juist in de avond. Bepaal voor jezelf wanneer je wilt mediteren en wanneer je er tijd voor kunt en wilt maken. Lees ook vooral mijn eerste artikel als je meer wilt weten over mediteren, hoe lang je ‘moet’ mediteren en wanneer het echt wat voor jou is.
Belangrijk bij mediteren
Wat ik je nog wel wil meegeven -ook in dit artikel- is dat het echt okay is om af te dwalen tijdens het mediteren. Wanneer je beseft dat je gedachten weer ‘aan gaan’, haal je jezelf weer terug in het nu, door op je ademhaling te letten. Het in en uitademen en daarop focussen. Dit is de manier om niet met je gedachtes bezig te zijn. In het begin zul je jezelf hier waarschijnlijk vaak op betrappen, maar gaandeweg wordt het minder.
Het gaat erom dat je je beseft dat je gedachtes weer ‘aan’ gaan, want zo zet je ze weer ‘uit’
Je kunt hiervoor mantra’s (woorden) gebruiken. Mediteerexperts gebruiken mantra’s als ‘So-Ham’ of ‘Ik-ben’ die je binnenmonds steeds bij het in en uit ademen ‘roept’ om jezelf uit gedachten te houden. Je kunt er ook een zoemend geluid bij maken. Dat geluid is ook bedoeld om de stilte in je hoofd te bewaren.
De volgende keer ga ik niet meer zozeer over mediteren schrijven. Ik deel binnenkort tips en handvaten om meer rust te vinden en meer in het hier en nu te zijn. Naast het feit dat ik het leuk vind om mijn reis in deze wereld met jullie te delen, hoop ik ook dat jullie er iets aan hebben. Mochten jullie willen dat ik over iets specifieks ga schrijven op dit gebied, laat het me dan vooral weten.
Fijn weekend alvast lieverds :-).
Liefs, Mitu