Help, ik heb geen tijd om te sporten!

Tijd tekort om te sporten? Was je eerder 5 dagen in de week op de sportschool te vinden? Of elke week trouw naar cross fit? Some where, some how is je daginvulling anders waardoor het sporten er steeds bij inschiet? Ik vertel je hoe je in je drukke schema toch nog aan genoeg beweging komt.

Fanatiekeling

Een kleine anderhalf jaar geleden was ik 6 keer per week op de sportschool te vinden. Het werkt verslavend. Zo veel trainen betekent een strakker en sterker lichaam. Je raakt verslaafd aan de resultaten, je voelt je sterk en zelfverzekerd. De vraag is alleen, hoe lang houd je zo’n ritme vol?

Verslaafd

Voor mij was dat jaren. Het is een leefstijl en ik zorgde ervoor dat er altijd tijd was om te trainen. Alles gebeurde en draaide om het sporten heen. Sommigen houden dat een leven lang vol. Die zijn week in week uit gedisciplineerd aan het zwoegen voor een afgetraind lichaam. Ik snap het wel: het is dan niet alleen een verslaving, maar ook een passie. En daar ging het bij mij mis.

Verandering

Ik kwam erachter dat ik een nog veel grotere hobby had, namelijk koken en erover bloggen. Ik ruilde mijn hobby dus in voor mijn passie. Maar los daarvan: hoe realistisch, waardevol en effectief is het nou om 6 x in de week rond te hangen op de gym? Als je Faja Lourens bent, snap ik dat want het is part of your job. Maar het gros heeft niet zo’n leven. We willen een gezond en fit lichaam, maar hebben nog tig andere dingen te doen. Werken, boodschappen doen, het huishouden, voor de kids zorgen, een wasje draaien, nog even m’n telefoonprovider bellen en ga zo maar door.

En laten we eerlijk zijn: soms heb je niet meer de puf om jezelf nog naar die spinning les te slepen. En wat nou als je niet van sporten houdt? Niet van hardlopen? Ik heb heel lang moeite gehad met het feit dat ik veel minder train tegenwoordig. Het was afkicken. Langzaamaan heb ik er steeds meer vrede mee en probeer ik naar andere manieren te zoeken om aan mijn beweging te komen. Hoe?

Ik probeer alles zo veel mogelijk lopend te doen.

Wat?

Klinkt dat suf? Ja, het klinkt suf maar het werkt! Lopen is goed voor je spieren, botten, hart- en bloedvaten, vetverbrandering, bloeddruk en het verbetert zelfs je geheugen. Dagelijks veel stappen maken heeft een gunstiger effect op je gewicht. Het goede nieuws is dat je er geen tijd voor hoeft in te plannen – het kan op elk moment van de dag. Aan je beweging en stappen komen is makkelijker dan je denkt. Bovendien merk ik dat ik door meer te lopen op hetzelfde gewicht blijf. Ook worden m’n benen langzaamaan iets strakker en meer getoned.

10.000 Stappen = gezond : heb ik daar tijd voor?!

Natuurlijk heb je daar wel tijd voor! Probeer klein en praktisch te denken. Hoe ver is de supermarkt in jouw buurt? Doe je een kleinere boodschap ook met de auto of fiets? Laat die staan en ga lopend! Is je sportschool dichtbij? Ga lopend! Sindskort heb ik de Fitbit en die telt alle stappen (en meer). Het werkt zo motiverend. Ik ben binnen een kleine 10 minuutjes bij het winkelcentrum maar het levert me wel zo’n 2500 stappen op. Hetzelfde geldt voor mijn sportschool: 10 minuten heen en 10 minuten terug. Zonde? Nee, dat is toch ook beweging? Ik zie mijn hartslag en vetverbranding omhoog gaan. Het minimum aantal stappen om aan genoeg beweging te komen is 10.000. Dit staat gelijk aan ongeveer 7 kilometer. Tegenwoordig heb je talloze apps die jouw dagelijkse stappen bij houdt en hetzelfde doet als zo’n horloge.

Wat is gemiddeld?

Wist je dat we gemiddeld aan zo’n 5000-6000 stappen per dag komen? Te weinig dus. Ik denk dat het komt doordat we het zo gewend zijn om alles zo snel en efficiënt mogelijk te doen. Lopen is tijdrovend. Maar ik kom erachter dat lopen mij juist relaxter en minder gehaast maakt. Het feit dat ik ongehaast ergens naar toe ga, zorgt ervoor dat ik helemaal niet met tijd bezig ben. Probeer dus wat vaker te voet te gaan door middel van de volgende tips.

Tips om in beweging te blijven
  • Loop vaker heen en weer in huis. Zo breng ik spulletjes die op de zolderverdieping horen, in etappes naar boven zodat ik vaker traploop, of ik loop wat vaker naar de groenbak in de tuin.
  • Ga lopend als het kleinere ritten zijn. Het helpt echt. Op de app kun je bij houden hoeveel stappen je in 10 minuten kunt maken. Mijn Fitbit houdt het aantal verbrande calorieën per dag bij, zo motiverend! Vooral met lekker weer is het een winwinsituatie
  • Afgesproken in de stad? Ga te voet. Woon je lopend maar een kwartiertje van het centrum vandaan? Ideaal. Het hoeft niet altijd, maar probeer eens een keer die fiets te verruilen voor je benen.
  • Afspraakje met een vriendin? Waar? Woont ze niet al te ver? Jep, je raadt het al ;-). Zet een lekker muziekje op en lopen maar. Het geeft mij veel rust en zorgt soms voor nieuwe, creatieve ideeën.
Tips voor op werk/school
  • Woon en werk je in dezelfde stad en is de afstand te overbruggen? Al zou je één keer in de week lopend gaan, het helpt! Van huis naar werk ben ik wel 40 minuten bezig. Het komt niet vaak voor, maar zo 1 x in de week / per twee weken ga ik lopend en sla ik de gym over.
  • Probeer vaker een rondje te maken op het werk. Haal drinken voor jezelf en je collega’s. En neem vaker de trap in plaats van lift. Supergoed voor je conditie en benen + billen.
  • Loop tijdens je lunchbreak een rondje buiten in plaats van eten in de kantine. Vooral met dit weer is het heerlijk om buiten te zijn.

Eigenlijk kun je in zo veel verschillende situaties kiezen te voet te gaan. Ga voor jezelf na wanneer jij die stappen kunt maken en je lichaam in beweging kunt zetten. Zo kom je met gemak aan de 10.000 stappen en zelfs meer!

Nooit meer sporten dan?

Ik sport nog steeds gemiddeld 2/3 keer in de week. Het hoort bij mij, bij mijn leefstijl en ik vind het heerlijk! Het ontbreekt me gewoon aan tijd en soms energie. Hoe ouder ik word, hoe meer waarde ik ook hecht aan andere manieren van tijdsbesteding. En als ik een heel drukke week heb waar ik maar 1x de gym red, dan is dat ook goed. Ook ga ik minder lang naar de sportschool. Als ik maar een half uur heb om te trainen, heb ik maar een half uur om te trainen en daar moet ik het mee doen. Ik bedenk dan van te voren wat ik wil gaan doen en maak er een snelle en intensieve workout van. Want weet je: een half uur trainen is wel weer een half uur beweging!

Zorg goed voor jezelf

Vroeger ging ik voor een killerbody en was het me allemaal zoveel waard. Steeds meer leer ik dat een killerbody niet zo belangrijk is. Bovendien moet je voor een afgetraind en strak lichaam heel veel tijd en toewijding hebben. Die toewijding zet ik tegenwoordig liever voor andere dingen in. Een gezond en fit lichaam, dat is veel belangrijker en daar ligt mijn focus nu.

Ik merk dat veel lopen een goed alternatief is en het geeft me juist veel rust. Bovendien kom ik niet aan omdat ik meer beweeg, en merk ik dat mijn benen en buik sterk aanvoelen. Ik straf mezelf niet meer mentaal af als het niet lukt om te gaan sporten, maar zorg dat ik de hele dag door in beweging blijf 🙂

Hope to get you inspired 🙂 -XOXO-