Glutenvrije en vegan gevulde aardappelkoekjes
Deze glutenvrije en vegan gevulde aardappelkoekjes zijn een echte treat. De aardappelkoekjes zijn niet alleen heel smakelijk, maar ogen ook mooi. Superleuk om te serveren tijdens Kerst, maar ook heerlijk voor nu!
Inspiratie
Pinterest staat vol met recepten en ik vind het heerlijk om er doorheen te scrollen om inspiratie op te doen. Zo stuitte ik voor mijn vakantie al op aardappelkoekjes die er heerlijk uitzagen en besloot ze eens zelf te maken en m’n eigen draai eraan te geven. Ik heb de vegan aardappelkoekjes gevuld met champignons en geraspte kaas. Zo lekker! In principe kun je ook een andere vulling gebruiken natuurlijk.
Makkelijk – met leftovers – het duurt even
Deze vegan gevulde aardappelkoekjes zijn zo makkelijk om te maken, het vergt alleen even tijd. Tip: als je met z’n tweeën de aardappelpuree tot koekjes kneedt, ben je zo klaar. Maak je het alleen, dan ben je in totaal een uur bezig. Als je eens aardappels van de vorige dag over hebt, is het ideaal om hiermee de koekjes te maken.
Welke smaakmakers gebruik je?
Om de aardappelpuree op smaak te brengen
Knoflookpoeder, snuf zwarte peper, zout en een snufje nootmuskaat zijn de smaakmakers die de aardappelkoekjes tot een succes maken.
Voor de gebakken champignons
Ook hier kun je lekker variëren. Kies een lekkere verse kruid en specerijen. Ik bak de champignons gebakken met balsamicoazijn en verse rozemarijn. De volgende smaakmakers zijn ook heerlijk bij de champignons:
- peterselie
- tijm
- een scheutje ketjap
- of gewoonweg peper en zout
De geraspte kaas in de aardappelkoekjes is echt een must, dat smelt zo lekker in die aardappelkoekjes en smaakt heerlijk.
Om de aardappel goed te binden gebruik je meel. Ik heb rijstmeel gebruikt om het glutenvrij te houden, maar in principe kun je hier elk soort meel gebruiken. Ga je voor tarwe-, volkoren- of speltbloem : let er dan wel even op dat je in verhouding iets minder meel gebruikt
Recept vegan gevulde aardappelkoekjes
Ingrediënten
- 1 kilo gekookte aardappelen
- 80 gram rijstmeel – als je tarwe- of speltbloem gebruikt, gebruik je minder meel. Voeg eerst 40 gram toe en bekijk aan de hand van de structuur van de puree of er iets meer bij moet. De puree moet met de hand te kneden zijn tot koekjes.
- 1,5 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 theelepel zout
- halve theelepel zwarte peper
- snufje nootmuskaat
- 180 gram champignons, fijn gehakt
- verse kruid zoals rozemarijn of peterselie
- balsamicoazijn voor de champignons, maar ketjap of gewoon peper en zout kan ook
- geraspte kaas (bijv. Wilmersburger)
Bereiding vegan gevulde aardappelkoekjes
- Kook de geschilde aardappelen binnen 12-15 minuten gaar.
- Pureer de aardappelen met een stamper samen met de rijstmeel en de specerijen tot een deeg. Let op: het heeft niet de exacte structuur van deeg. Het oogt vrij droog, maar het gaat erom dat je het pureedeeg tot een vaste vorm kunt kneden.
- Bak de klein gesneden champignons met de door jouw gekozen smaakmakers. Voeg op het laatst de verse kruiden (fijngehakt) toe.
- Leg de champignons klaar in een kom, zo ook de geraspte kaas en een vel bakpapier.
- Pak nu een eetlepel van de puree en leg het in je hand. Kneed het tot een plat rondje en leg het neer op het bakpapier.
- Pak nog een eetlepel puree en doe weer het zelfde.
- Druk nu zachtjes met de achterkant van de lepel in het geknede rondje zodat je een licht kuiltje maakt. Vul deze nu met de kaas en champignons. Pak het andere geknede rondje en leg dit bovenop de geknede aardappelpuree met champignons en kaas. Druk het stukje deeg nu voorzichtig plat, over de champignons en kaas heen zodat dit in beide deegkanten verdwijnt. Kneed het geheel nu voorzichtig tot een koekje en probeer te zijkanten zo rond mogelijk te maken. De eerste wordt altijd het minst mooi ;-).
- Herhaal dit tot je alle deeg heb gebruikt.
- Verhit nu een koekenpan met wat margarine (bijv. Wajang) of olie en bak de aardappelkoekjes nu mooi lichtbruin aan elke zijde. Iedere zijde heeft zo’n 2 minuten nodig.
- Serveer de heerlijke snack en geniet. LET OP: wanneer je de aardappelkoekjes later nog wilt opwarmen kan dat in de oven. Ongeveer 15 minuten op 200 graden.
Ik hoop dat je geniet van deze lekkernij! Ik denk dat ik de aardappelkoekjes ook met kerst ga maken. Super lekker en verrassend! Maak je wel eens een recept van mij? Vergeet me dan vooral niet te taggen met #mitusmeatlessfood op Facebook op Instagram.
Veel liefs,
Mitu