Gezonde pindakaas – ongebrand en ongezouten

Pindakaas vind ik echt lekker. Vroeger at ik eigenlijk altijd Calvé pindakaas light – tot ik steeds bewuster begon te eten en steeds vaker op de etiquette keek voor de ingrediënten. Nu ga ik voor de onbewerkte gezonde pindakaas. En als het even kan, maak ik ‘m het liefst zelf!

Toegevoegde olie

Vaak zie je dat pindakaas uit de supermarkt voor 70-85 % uit pinda’s bestaat en voor de rest uit palmvet en zout. Ik denk dan altijd: huh, pinda’s bevatten toch al veel (gezonde) vetten? Waarom moet daar nog meer vet bij? Maar ik snap het eigenlijk wel: de substantie wordt smeuïg, zacht en makkelijker uitsmeerbaar. Ik kies zo veel mogelijk, daar waar kan, voor puur en lekker.

Natuurlijke pindakaas

Tegenwoordig heb je veel merken die alleen pinda’s en zout gebruiken. Albert Heijn heeft er eentje van huismerk en Zeemans boter pindakaas is er ook zo’n een: bestaat uit 98,8 % biologische pinda’s en 0,2 % zeezout. Als ik geen zak pinda’s in huis heb en toch naar pindakaas op mijn brood snak, koop ik zo’n pot. Maar een zelfgemaakte is toch wel erg lekker.

Zelfgemaakte gezonde pindakaas van ongebrande en ongezouten noten

Yes dear, ongebrand en ongezouten. Met of zonder vlies: die je op de foto ziet is zonder vlies en de pindakaas wordt dan blank van kleur. Je koopt de pinda’s op de markt. Elke notenboer heeft de 100% onbewerkte pinda’s in voorraad achterin de kraam, just ask for it.

onbewerkte gezonde pindakaas
Pinda’s met vlies zorgen voor een iets donkerdere kleur

In principe zijn alle pinda’s die je koopt gebrand, in de supermarkt en bij de notenboer. Gebrand betekent dat de pinda’s in de oven geroosterd zijn en dat de vetten uit de pinda vrij komt. Dit zorgt voor het glansje op de pinda’s. Nadeel is dat veel vitaminen verloren gaan door het verhitten.

Het woord ongezouten zegt het al. Persoonlijk vind ik het onnodig om noten en pinda’s te zouten : het smaakt toch al superlekker zonder? Sowieso ben ik niet zo goed in het doseren van zout in gerechten – dat hoor ik best vaak. Hoe goed ik ben in het doseren van kruiden – zo slecht ben ik in het toevoegen van zout. Gelukkig staat er altijd Himalaya zout klaar op tafel, dus mijn vrienden kunnen zelf zout toevoegen als ze komen eten ;-).

Make your own

Het enige wat je nodig hebt is een foodprocessor of een hakmolen om je pinda’s in te malen. De structuur van je zelfgemaakte gezonde pindakaas is een beetje anders: het is iets minder makkelijk uitsmeerbaar – ietsje maar. De smaak is heerlijk zoet zoals je van pindakaas gewend bent, maar ook anders. Lichter en je proeft letterlijk dat het puurder is.

Geen zout

Ik doe inderdaad geen zout in mijn zelfgemaakte pindakaas. Maar nogmaals: ik ben het gewend weinig zout te eten en vind het zonder net zo lekker! Natuurlijk kun jij ervoor kiezen om een snufje zeezout toe te voegen zoals het merk Zeemans boter doet.

Recept onbewerkte gezonde pindakaas

Bereidingsduur: 10 minuten

  • 250 Gram onbewerkte pinda’s voor een kleine voorraadpot (verdubbel portie voor een grote pot)
  • Optioneel: snuf zee- of Himalayazout
Bereiding

Doe de ingrediënten in een foodprocessor of hakmolen en maal geleidelijk tot een smeuïge pasta. Neem af en toe tussenpozen en zet je apparaat even uit zodat ie niet overhit raakt. Met pauzes ertussen ben ik ongeveer 10-12 minuten bezig om er een zacht geheel te maken. Je kunt een klein handje pinda’s apart houden en deze toevoegen wanneer je pindakaas al klaar is. Zet het apparaat nog een paar seconden aan en je hebt een crunchy healthy peanutbutter.

Ik ben benieuwd of je de onbewerkte pindakaas lekker vindt klinken en of je het gaat maken. Let me know! 🙂 

-XOXO-