Somasa-Loempia – FoodSwap
Samosa en loempia’s in één vandaag in deze FoodSwap! De samosa-loempia’s met gevulde aardappeltjes en spinazie is geen creatief verzinsel van mij maar van Nevernotcooking!
Waarom een FoodSwap?
Ook ik volg andere bloggers. Ik heb totaal geen kennis van beauty bloggers/vloggers en ben daar vast een uitzondering in. Maar foodbloggers volgen vind ik echt leuk. Zo stuitte ik ook op Joyce van de Nevernotcooking. Wat een prachtige en lekkere foto’s, en die recepten klinken elke keer heerlijk. Ik vol haar ook op Instagram en zag steeds gerechten voorbij komen waarbij ik per direct ging watertanden. Bovendien spreekt de titel van haar website me aan: nooit niet koken. Ik voel haar.
Iets anders uitproberen
Het ‘nadeel’ van je eigen foodblog is dat je eigenlijk nooit recepten van een ander uitprobeert. Ik ben altijd zelf aan het experimenteren in de keuken. Een FoodSwap leek me een uitstekende kans om een van mijn favo gerechtjes op haar site uit te proberen: samosa en loempia in één. Joyce heeft de lekkernijen betiteld als Samosa meets Loempia’s en ze zijn gevuld met gekruide aardappeltjes en spinazie.
Oordeel?
Samosa’s zijn echt onderdeel van de Bengaalse keuken dus ik at het vroeger zo vaak tot ik er flauw van werd. Toen ik Joyce’s recept zag, kreeg ik er weer direct zin in na al die jaren. Hoe het smaakt? De combinatie van aardappeltjes en spinazie met kerrie masala is to die for. Eigenwijs als ik ben heb ik wel verse knoflook gebruikt in plaats van knoflookpoeder. Ook heb ik er stiekem wat meer spinazie bij gedaan omdat ik dat zo lekker vind. Het recept is heel gemakkelijk te maken. Ik laat je niet langer in spanning, maar eerst nog wel even een interview met de maker van het recept :-).
INTERVIEW met Joyce van Nevernotcooking.nl
Vertel eens wat over jezelf. Wie is Joyce?
Ik ben 28 jaar en woon in Leiden. Mijn grootste liefde is koken maar ben ook gek op schrijven, mijn katten en series kijken. Soms pak ik er een boek bij of speel ik videogames. Verder sport ik 2 keer in de week maar stiekem ben ik ook een beetje lui, dus blijft het vaak bij mijn dagelijkse yoga-oefeningen en mediteren.
Hoe is je passie voor koken begonnen?
Dat begon toen ik op mezelf ging wonen. Ik hoefde ineens niet meer elke dag aardappels, groenten en vlees te eten. Er ging een wereld voor me open. Ik kookte bijna dagelijks voor mijn huisgenoten. Na jaren twijfelen besloot ik op mijn 22ste toch een koksopleiding te doen. Die heb ik na een jaar versnel gehaald. Door op een professionele manier met eten te werken werd mijn liefde voor koken nog groter.
Hoe kwam je op het idee om je eigen blog te beginnen?
Ik blog al een aantal jaar. Mijn eerste blog begon ik toen ik 15 was. Ik vond het wel leuk, maar deed er niet veel mee. Op mijn 19e begon ik mijn eerste foodblog, maar ook daar stopte ik op den duur mee. Vanaf mijn 22ste heb ik intensief geblogd maar toen ik als kok aan het werk ging, had ik er geen tijd meer voor. Daarna besloot ik het eindelijk weer op te pakken. De combinatie van alles maakt het bloggen zo leuk: fotograferen, schrijven, promoten, het contact met mensen en vooral koken.
Je kookt veel veganistisch. Waarom?
Ik at een hele tijd vegetarisch maar tijdens mijn koksopleiding switchte ik naar vlees. Ik moest het leren bereiden en wilde dit perfect doen. Af en aan at ik vegetarisch. Begin 2017 ben ik volledig vegetarisch gaan eten en sinds 3 maanden veganistisch. Ik weet van al het leed dat er achter de industrie schuil gaat en kon dat niet langer goed praten voor mezelf.
Mis je het eten van vlees/vis?
Heel soms wel. Als we sushi gaan eten en ik de tonijn sashimi zie. Dan denk ik weleens; “Ik doe het gewoon!” Maar ik wil het ergens ook niet, dus geef ik er niet aan toe. Ik dacht wel dat ik er moeite mee zou hebben vlees voor mijn vriend te bereiden. Ook was ik bang dat ik ‘stiekem’ zou willen proeven. Maar eerlijk? Ik heb die behoefte totaal niet. Soms vind ik het zelfs enorm naar ruiken. Het lukt me dan nauwelijks om zijn kip te braden.
Wat wil je met je blog en je recepten bereiken?
Koken toegankelijk maken voor iedereen. Teveel mensen hoor ik zeggen: “Koken is moeilijk, ik kan dat niet” – terwijl het eigenlijk vrij simpel is. Ik kook graag met veel kruiden en specerijen en hoop mensen op die manier te laten zien hoe je smaakvol kunt koken. Bovendien hoop ik dat mensen inzien dat vega(n) eten echt niet saai is, maar dat het juist heerlijk kan zijn zonder vlees, vis en zuivel.
Ben jij de chefkok voor jouw omgeving?
Jazeker! Ik sta altijd in de keuken met feestjes en altijd als er mensen over de vloer komen, maak ik ladingen eten. Ook als mensen vragen hebben over eten, koken of over restaurants, dan appen ze mij.
Recept Somasa en loempia’s in één:
Ingrediënten voor 20 somosa-loempia’s
- 20 Ontooide loempiavellen
- 400 Gram aardappelen in blokjes gesneden
- Zonnebloemolie
- 2 Gesnipperde uien
- 1 Theelepel knoflookpoeder
- 1½ Eetlepel kerrie masala
- 5 Blokjes diepvries spinazie
- 2 Eetlepels zonnebloemolie
- Zwarte peper
- Zeezout
- Sesamzaadjes
Bereiding
- Doe de aardappelblokjes in een pan met een bodempje water. Breng aan de kook en let er op dat de aardappelblokjes niet aanbakken. Voeg eventueel extra water toe.
- Als het water verdampt is en de blokjes goed gaar zijn, voeg je de zonnebloemolie toe en de gesnipperde uien. Bak aan op middelhoog vuur, blijf het geheel omscheppen anders brandt het aan.
- Voeg knoflookpoeder en kerriepoeder toe, en bak die kort mee. Voeg de blokjes spinazie toe en zorg ervoor dat deze, al omscheppend, ontdooien en mengen met de aardappel. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Laat het mengsel nu even kort afkoelen.
- Leg een loempiavel met een hoek naar je toe. Schep ongeveer 1 eetlepel van het aardappel-mengsel erop. Rol de loempia strak op. En als je in het midden van het vel aangekomen bent, vouw je de punten (links én rechts) naar binnen. Rol de loempia door en maak het laatste stukje vochtig met wat water en plak dicht. Herhaal dit tot je mengsel op is, ik haalde er 20 samosa loempia’s uit.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de loempia’s met wat zonnebloemolie en verdeel er eventueel wat sesamzaadjes over. Bak in 20 – 30 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Enjoy the meal! Je kunt Nevernotcooking niet alleen volgen op haar blog of via Instagram, maar ook via Facebook. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste receptjes.
-XOXO-