Dagmenu 3

Gezond eten doe je met mijn dagmenu’s, nu alweer de derde. Afgelopen week heb ik weer veel in de keuken ‘gehangen’ en dit keer waren het vooral exotischere gerechten. Zoals een heerlijke linzencurry en een bulgurgerecht met aubergine, falafel en yoghurt. Dat laatste vind je in dit dagmenu!

Gezond eten

zijn de sleutelwoorden voor al m’n hoofdgerechten. Natuurlijk lukt het niet altijd om gezond te eten. Zo heb ik op bevrijdingsdag de grootste puntzak patat soldaat gemaakt en op zaterdagavond ging het toetje en de halve zak chips er ook makkelijk in. Des te belangrijker is het dat ik op de meeste dagen toch voedzaam probeer te eten en de slechte dingen probeer te laten liggen. De tussendoortjes bestaan bij mij meestal uit fruit (lees: vooral banaan) en ‘s avonds mag ik niet snacken of snoepen – op een gezond toetje of wat fruit na. Dit dagmenu bevat genoeg fruit, groenten en koolhydraten waardoor ik me die dag echt goed verzadigd voelde. Totaal geen zin gehad in snoepen ‘s avonds dus mission accomplished :-).

Ontbijt
gezond eten - pindakaascracker met bessen
Meestal ontbijt ik met yoghurt en af en toe wijk ik af. Ben gek op pindakaas en deze combo met kaneelpoeder en blauwe bessen is erg lekker. De crackers zijn van Wasa lichtgewicht : 100% volkoren.
Lunch

Bestond uit een wrap to go met groenten en ‘boterhamworst’ van Viva Vivera. Ideaal zo’n wrap. Het vult, is lekker, bevat veel groenten en je kunt het meenemen naar werk of school. Hoe is deze wrap verder belegd? Met hummus, spinazie, komkommer, paprika, augurk en rucola. Rol de wrap op, verpak met aluminiumfolie en de wrap is good to go. 

gezond eten - veggie wrap

Diner

Bestond uit bulgur, salade, falafelballetjes, yoghurt en auberginepuree. Ooit gehoord van auberginepuree? Mijn moeder maakte dit vroeger heel vaak als bijgerecht. Het was zo simpel, maar oh zo lekker. De subtiele en zachte smaak van aubergine in combinatie met de scherpe peper die erin ging.. Echt heerlijk!

gezond eten - bulgur met falafel en aubergine

  1. Prik met een vork flink wat gaten in de huid van de aubergine. Verpak de aubergine in aluminiumfolie en leg het 45 minuten in een voorverwarmde oven.
  2. Maak ondertussen een salade van komkommer, tomaat, rode ui, koriander, munt, peper, zout en limoensap.
  3. Haal na driekwartier de aubergine eruit en laat afkoelen.
  4. Stamp 4 Knoflookteentjes in een vijzel of pers met een knoflookperser.
  5. Gebruik een halve rawitpeper met zaadjes of een hele Spaanse peper zonder zaadjes.
  6. Kook in 10 minuten 150 gram bulgur klaar (2 personen)
  7. Ga verder met de aubergine en pel de huid eraf.
  8. Doe de ontvelde aubergine in een foodprocessor met de knoflook, peper, twee eetlepels olijfolie en wat zout. Mix tot een puree. Als je geen foodprocessor hebt: prak alles met een vork tot een puree.
  9. Bak tot slot de falafelballetjes kort op. Ik heb spicy falafel van het merk Tivall gebruikt.

Serveer alles op een bord en doe er schepjes yoghurt bij: dat is werkelijk heerlijk bij dit gerecht! Zelf heb ik de kwarkversie van sojayoghurt van Alpro gebruikt.

Enjoy! 🙂