Carrot cake havermout ontbijt

Ben jij ook gek zo op carrot cake? Als ik een koffietentje bezoek, haal ik bijna altijd een worteltaartje. Ik ben dol op hartige smaken, maar ben ook een echte zoetekauw. Dus wat is dan beter dan een gezond ontbijt met de smaken van carrot cake? Dat dacht ik, de carrot cake havermout ;-).

carrot cake havermout

Instagram staat er vol mee. Ik ben dus niet de enige die de winterse smaak met kaneel en speculaaskruiden zo waardeert. Ongeveer een jaartje geleden probeerde ik mijn eigen versie van de carrot cake havermout uit. Ik vind ‘m superlekker en vind het fijn om af te wisselen met verschillende havermoutontbijtjes.

Maak de carrot cake havermout een avond van te voren, zet in de koelkast en geniet de volgende ochtend. Je kunt het zelfs meenemen naar werk als je het in een afgedekte kom met deksel doet. Doordat de havermout een nacht in de koelkast heeft gestaan, trekken alle smaken heerlijk in.

Zoetmakers

Mijn havermout moet zoet zijn. Sommigen vinden het prima, maar ik vind het niet lekker als mijn havermout niet gezoet is. Suiker gebruik ik niet in mijn recepten, dus voeg ik vaak fruit (natuurlijke suikers) toe als zoetmaker. In dit recept zijn dat dadels en rozijnen. Verder creëer je de smaak van carrot cake met speculaaskruiden, te koop bij de supermarkt, en uiteraard wortel :-).

Bron van eiwitten

Havermout is een bron van vezels en eiwitten en geeft daardoor een verzadigd gevoel. Zo kom je de ochtend energiek en met een volle maag door (al eet ik altijd wel fruit als tussendoortje). Ook de chiazaadjes zitten vol eiwitten. Deze geven je overnight oats bovendien een puddingachtige structuur. Zonder chiazaadjes is de carrot cake havermout ook erg lekker. Evenals als de gember die erin gaat! De combo met de zoete smaak vind ik heerlijk. Het geeft net dat beetje pit – maar is niet pittig.

Anyways, bedenk vooral wat jij lekker vindt en voer het uit 🙂

Recept

Bereidingstijd: 510 minuten

Ingrediënten 1 persoon

4-5 Eetlepels havermout

200 ML ongezoete amandelmelk

1 Dadel in ministukjes gesneden

Een eetlepel rozijnen

25 Gram geraspte wortel. Dat is ongeveer een halve wortel

Een theelepel speculaaskruiden

Snuf kaneelpoeder

Optioneel:

Een overvolle theelepel chiazaadjes

Een klein stukje afgesneden gember, raspen of stampen (grootte 0,5-1 cm)

Bereiding

Doe al je ingrediënten bij elkaar in een kom. Voeg de melk toe en roer goed zodat het een geheel wordt. Dek de kom af en stop het in de koelkast.

De volgende ochtend kun je direct genieten van je carrot cake havermout ontbijtje. 🙂