Bulgur nasi recept
Gezonde bulgur nasi: zonder kant en klare pakjes, maar met een simpele eigengemaakte mix van smaakmakers. De nasi is gemaakt met bulgur in plaats van rijst en is daarom rijk aan eiwitten en vezels.
Bulgur nasi recept
Ja ja, bulgur is een wondergraantje. Het bevat veel plantaardige eiwitten, is heel vezelrijk, bestaat uit complexe koolhydraten, zit vol met een aantal B-vitaminen en mineralen. Nieuwsgierig naar alle voordelen? Eerder schreef ik al een artikel over bulgur en alle gezonde eigenschappen van bulgur.
Bulgur wordt bij ons thuis heel regelmatig gegeten, omdat het lekker én heel gezond is. Ik eet er vaak linzen mee, zoals deze one pot linzen-bulgur gerecht.
Het fijne aan dit nasirecept met bulgur is dat je zonder pakjes en zakjes te gebruiken heerlijke, plantaardige nasi kunt maken. Zo heb ik ook een snelle bami zonder pakjes en zakjes op m’n website staan en dat is een van m’n populairste recepten. Ook erg belangrijk: de bulgur nasi zit vol verschillende groenten, waardoor je verschillende vitaminen binnenkrijgt en diverse smaken ervaart. Om het gerecht eiwitrijker te maken en meer bite te geven, gebruik ik ook altijd rond de 100 gram kikkererwten.
De ene keer maak ik het bulgur recept met plantaardige kipstuckjes en de andere keer zonder. Het is maar net waar ik zin in heb. De kipstuckjes bak ik altijd in komijnpoeder, zwarte peper en een snufje zout. Komijn en kipstuckjes gaan héél goed samen. Al met al ben je zo’n 25/30 minuten bezig. In principe kun je met 20 minuten al klaar zijn, maar in dit recept is het heerlijk om zacht gegaarde groenten te hebben :). Anyways, hier het lekkere recept!
Een heerlijke plantaardige nasi recept gemaakt met voedzame bulgur en zonder pakjes en zakjes te gebruiken
- 275 gram bulgur
- 1 grote ui
- paprikamix
- 1 broccoli
- 2 rijpe tomaten
- halve courgette
- ongeveer 130 gram kikkererwten
- 150 gram spinazie
- 6 eetlepels sojasaus light
- 2 eetlepels ketjap
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 0,5 theelepel chilipoeder
- 3 tot 4 geperste knoflooktenen
- Optioneel pak plantaardige kipstuckjes
-
Kook de bulgur langzaam in water in 10 minuten gaar. De verhouding bulgur water is 1:2.
-
Pel de ui en snijdt 'm in repen. Pel en pers de knoflookteentjes. Snijd de paprika in repen en snijd de repen door de helft. Snijd de 2 tomaten in kleine partjes en snijd de broccoli in kleine roosjes. Snijd de courgette in plakken en vervolgens in blokjes.
-
Verhit 4 eetlepels olie in een wokpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg na een halve minuut de broccoliroosjes toe, de kerriepoeder, chilipoeder, 4 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel ketjap toe. Roer goed.
-
Voeg na 2 minuten ook de paprikareepjes en tomatenreepjes toe en roer. Laat het geheel lekker door bakken op middellaag vuur met eventueel een deksel op de wokpan. Laat het geheel zo'n 10-13 minuten sudderen, zodat alle groenten lekker gaar en daardoor zachtzoet worden. Roer regelmatig tussendoor.
-
Voeg de laatste 3 minuten de courgetteblokjes en kikkererwten toe (de kikkererwten heb je reeds voorgekookt of uit blik)
-
Zet nu het vuur van de wokpan uit. Als het goed is, is de bulgur al gaar. Voeg de bulgur per aantal lepels toe aan de nasigroenten en roer het steeds door tot alle bulgur erin zit. Voeg ook de laatste eetlepel ketjap en 2 eetlepels sojasaus toe voor extra smeuïgheid.
-
Voeg nu de ook de spinazie toe aan het geheel en roer. De spinazie slinkt door de hitte vanzelf.
-
Optioneel: de kipstuckjes. Bak deze in een aparte koekenpan met een theelepeltje komijn, zwarte peper en een snufje zout. Voeg de kipstuckjes vervolgens toe aan de nasi.
Ik hoop dat deze vegan nasi bulgur je goed smaakt. Maak je dit of een ander recept van mij? Vergeet me dan vooral niet te taggen met een foto! Dat kan op mijn facebookpagina of op mijn Instagram account, waar ik je bovendien bijna dagelijks inspireer met alles rondom plantaardig eten en leven.
EN: hieronder vind je een foto van het recept die je kunt pinnen op Pinterest! Voel je vrij om mijn recepten te delen op Social Media als je enthousiast bent. Want je weet: hoe meer zielen plantaardig eten, hoe meer vreugde voor de hele planeet :).
Liefs,
Mitu