Boekweitpap met kardemom en vanille

Boekweitpap met kardemom: anders dan anders en ontzettend lekker. Begin de dag direct al goed, want het papje zit vol goede eiwitten en vezels wat dit ontbijtje perfect maakt voor de sporters onder ons.

Boekweitpap

Deze boekweitpap met kardemom is geïnspireerd door mijn m’n moeder. Die maakte vroeger met speciale gelegenheden zoals Suikerfeest altijd rijstepap. Niemand maar dan ook niet maakt rijstepap zoals mijn mams. En het is zeker niet te vergelijken met rijstepap uit de winkel. De Bengaalse rijstepap wordt met veel zorg en liefde gemaakt. Zo kost het uren aan tijd, energie en geduld om die zoete, volle en romige rijstepap met een heerlijke aroma te maken.  Mijn moeder gebruikte kardemom, laurierblad en natuurlijk heel veel suiker. Heerlijk, maar niet zo gezond dus. Deze boekweitpap is een ode aan mijn moeders heerlijke creatie, maar dan in een gezonder jasje.

Wat is boekweit eigenlijk?

Boekweit wordt gemaakt van de vruchtjes van de plant boekweit en is tegenwoordig te koop in elke supermarkt of anders biowinkel. Het zijn dus zaadjes die op graan lijken, maar zijn dat niet. Net zoals quinoa is boekweit een pseudo graan. Het is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, B6 en verschillende mineralen zoals magnesium. Ook bevat boekweit een hoog gehalte aan eiwitten waardoor het extra aantrekkelijk is voor sporters. Plantaardige eiwitten schijnen ook nog eens gezonder te zijn voor voor het menselijk lichaam dan dierlijke eiwitten. Dus ben jij een ochtendsporter? Dan is ontbijten met boekweit een heel goed idee.

Smaak?

De smaak van deze boekweitpap is lekker zoet en romig. Soms heb ik van die ochtenden dat ik extra zoet wil beginnen. Vaak ontbijt ik dan met een broodje pindakaas en kokossiroop of dit papje. Er gaat trouwens ook verse vanille in, hmmm. Maar ook vanille extract kan prima en zorgt voor die lekkere smaak en geur.

Recept boekweitpap met kardemom

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 40 Gram boekweit
  • Water
  • 130 ML ongezoete sojamelk
  • 1 dadel, in heel fijne stukjes gesneden
  • 2 gedroogde kardemoms (supermarkt) of kardemompoeder (supermarkt)
  • Verse vanille uit het merg van een vanille stokje

Week de boekweitkorrels de avond ervoor in een kom met water.

Bereiding
  1. Het is belangrijk dat je de boekweitkorrels de avond ervoor hebt geweekt in water. Doe de boekweitkorrels in een steelpannetje en voeg water toe tot de korrels onder een laagje water liggen. Breng op zacht vuur aan de kook en laat zo’n 10 koken met een deksel op de pan. Roer af en toe.
  2. Voeg vervolgens de sojamelk, dadel en kardemoms toe. Als je kardemompoeder hebt in plaats van  gedroogde: strooi drie tikken poeder uit het potje in de pan. Blijf de komende minuten zeer geregeld roeren zodat het geheel inkookt zonder aan te koeken.
  3. Voeg na de 10 minuten minuten de verse vanille of de aroma toe. Roer goed.
  4. Na ongeveer 20 is de boekweit gaar en de melk zo goed als ingekookt. Proef of je de pap zoet genoeg vindt: zo niet, voeg wat maple siroop toe.

Eetsmakelijk 🙂

– XOXO –