Appelazijn – het wondermiddel?

Dit keer in My Meatless Favorites: appelazijn, het wondergoedje. Het heeft allerlei gezondheidsvoordeeltjes en helpt zelfs bij afvallen. Vandaag vertel ik je waar appelazijn goed voor is en  waarom ik weer consequent appelazijn wil drinken.

Gezond goedje

Soms hoor je over bepaalde wondermiddeltjes en word je helemaal enthousiast. Maar zodra je er verder over leest, denk je ‘hmm, toch niet zo gezond’. Met appelazijn is dat juist het tegenovergestelde. De eerste keer dat ik hoorde over afvallen met appelcider dacht ik echt ‘dat kan vast niet goed zijn’. Dat is het wel, en het is zelfs gezond.

Appelazijn

Appelciderazijn (of appelcider, allemaal hetzelfde) is het zure sap dat wordt onttrokken uit de pulp van gepureerde appels. Het sap moet vervolgens gisten zodat de suikers worden omgezet in alcohol. Hier wordt dan lucht bij gedaan wat zorgt voor de omzetting naar azijn. In alle eerlijkheid: in salades en zo is de azijn lekker omdat het dan een zuurtje geeft zoals elke azijn. Maar appelazijn drinken? Hmm nee, totaal niet lekker. Toch zijn er genoeg redenen om dit goedje consequent te gaan drinken. Het in je eten gebruiken is nuttig, maar een paar eetlepels appelazijn mengen met een glas water is het meest effectief.

Appelazijn neemt vet sneller op

Het goedje stimuleert de stofwisseling en neemt vet uit voedsel op, dat is kortweg het geheim van appelazijn. Door een half uur voor elke grote maaltijd een glas water met 2 eetlepels appelazijn te drinken, breng je de werking  op gang en kan het je zelfs helpen bij afvallen.

Let op

Dat betekent dus niet dat je nu alles waar je maar zin in hebt naar binnen kunt werken. Nee. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon draagt het drinken van appelazijn positief bij afvallen. Daarnaast bevordert het zure drankje de spijsvertering, verhoogt het je energiepijl en vermindert het je hongergevoel. Al met al kun je dus in combinatie met een voedzaam eetpatroon een paar kilo’s extra afvallen – als je daar behoefte aan hebt.

Natural Healer

Want appelazijn reinigt ook nog eens je lichaam van binnen, Een detox als het ware maar dan zonder te stoppen met eten en alleen maar aan sapjes te sippen. Het doodt daarnaast bepaalde schimmels en bacteriën waardoor je immuunsysteem sterker wordt.

Tot nu toe alleen maar goede dingen, he? Maar dat was nog niet alles. Het zure sapje bevat de vitaminen C, E, A, B1, B2 en B6 en ook nog een flinke aantal mineralen. In de biologische variant blijven de vitaminen het meest behouden.

Wacht, er schijnen nog meer voordelen te zijn voor het lichaam. Appelcider:

  •  Ontgift het lever
  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Neutraliseert de zuurtegraad in je lichaam
  • Vermindert allergieën
  • Helpt tegen eczeem
  • Ook tegen acné
  • Zorgt voor een gezondere en glanzende huid
  • Ontspant de maag waardoor maagzuur vermindert
Waar kun je het kopen?

In elke supermarkt. Als ik een keer geen tijd heb haal ik het daar, maar meestal koop ik appelazijn in een biowinkel. Ga dan voor de meest troebele versie van de azijn omdat daar de meeste voedingsstoffen in. Vaak zijn dat de biologische varianten. Voor 3/4 euro heb je al een fles in huis.

Tips

Maak van appelciderazijn een musthave item in je keuken, zodat het een gewoonte wordt om het te gebruiken. Ook kun je appelazijn met water uit een rietje drinken, zodat het je tandglazuur niet aantast.

Tot voor kort stond er standaard een fles in mijn keuken. Maar soms laat je wel eens een vaste gewoonte gaan en vergeet je het. Ik zo nu en dan wel, helaas. Dit is ook zoiets. Gelukkig staat het sinds een paar weken weer op een vaste plek in m’n keuken. Toegegeven: ik red de 3x per dag niet omdat ik het vergeet om mee te nemen naar werk. En soms sla ik stiekem over, omdat ik geen zin in die zure smaak heb. Maar nu beloof ik plechtig aan mezelf dat ik voor 3 x per dag ga en het dus zelfs mee ga nemen naar werk 😉

Liefs. – XOXO –