6 Ingrediënten waar je niet zonder kunt in een vega(n) keuken!
Wil je vaker plantaardig eten? Voor je gezondheid, het milieu en/of voor de dieren? Wat de reden ook is, dit zijn 6 ingrediënten waar je niet zonder kunt in een vega(n) keuken! Ik vertel je waarom en wat je allemaal met de ingrediënten kunt. En geen zorgen, de ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen.
6 Ingrediënten waar je niet zonder kunt in een vega(n) keuken
Laten we beginnen
1. Edelgistvlokken
Toen ik vegan werd, kwam ik er al vrij snel achter dat je als vegan edelgist in huis MOET hebben. Waarom? Het is een heerlijke vervanger voor parmezaanse kaas en geeft veel van je gerechten een heerlijke hartige en kazige smaak.
De parmezaanse kaas maak je door een paar eetlepels edelgistvlokken te mixen in een foodprocessor met 2 handjesvol ongezouten (en ongebrande) cashewnoten. That’s it! Je kunt nog gedroogde peterselie, rozemarijn of gerookte paprikapoeder toevoegen voor een extra speciale smaak.
Waar gebruik je het nog meer voor?
Ook nog eens supergezond!
Edelgistvlokken zijn ook nog eens heel gezond, maar let op dat je de vlokken niet verhit – dan gaan de vitaminen verloren. In sommige recepten is het echter wel de moeite waard om de edelgistvlokken warm toe te voegen (sorry, vitamines!). Van nature bevat edelgist vitaminen B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Daarnaast is deze gist rijk aan plantaardige eiwitten. Genoeg redenen om dit goedje in huis te halen dus. Verkrijgbaar bij onder andere Holland & Barrett. Voor een grote zak betaal je tussen de 3 en 4 euro en je doet er erg lang mee.
2. Norivellen / noripoeder
Norivellen, je weet wel: die zwarte vellen om de suhshi heen. En geloof me, nori is onmisbaar in een keuken waar je (vaker) plantaardig, smaakvol en uniek wilt koken zonder moeilijke foefjes. Nori heeft namelijk een uitgesproken, doch subtiele smaak die je doe denken aan de zee. Ik vind het een heel lichte vissmaak hebben. Zo gebruik ik gescheurde norivellen in mijn noedelsoepjes en curry’s voor de zoutige en visachtige smaak.
Noripoeder
Je kunt de norivellen ook verpulveren in een hakmolentje of foodprocessor tot heel fijne poeder. Zo kun je heel gemakkelijk een paar theelepels aan je gewenste gerecht of salades toevoegen! Heel makkelijk om te maken en handig om zo’n potje in de keuken te hebben staan. De smaak van de nori blijft subtiel in poedervorm dus je hoeft niet te zuinig te doen met dosering. Ook nori bevat verschillende vitaminen en mineralen. Mooi meegenomen :).
3. Liquid Smoke
Liquid smoke voor een ultieme rokerige smaak! Natuurlijk hebben we gerookte paprikapoeder, maar deze unieke vloeistof ruikt en proeft toch écht anders en heeft die typische rookgeur en smaak.
Waar gebruik je Liquid smoke voor?
Om je tofu en tempeh een rooksmaakje te geven. Zo kunt je tofu en tempeh bakken (of in de oven schuiven) met soja, ketjap, knoflook, gember en liquid smoke.
Of wat dacht je van vegan bacon a.k.a facon ? Ik laat de fake bacon maken tijdens mijn Aziatische kookworkshops en thuis eet ik ze op een sandwich met tomaat, sla en vegan mayonaise ofwel een vegan BLT (bacon, lettuce, tomato). Liquid smoke is ook perfect om vegan gerookte zalm mee te maken! Dat heb ik de afgelopen 2 weken super vaak gemaakt. Gelukkig staan er op internet tig recepten voor vegan gerookte zalm en facon. Binnenkort zet ik ook mijn eigen recept voor gerookte ‘zalm’ online ;).
Waar koop je liquid smoke?
In toko’s of een online webshop zoals veggie4u. Een keer in de zoveel tijd bestel ik dolgraag wat bij veggie4u omdat je er van alles en lekker vegan kunt scoren! Zo heb ik laatst vegan parmezaanse kaas besteld, cream cheese en deze liquid smoke.
4. Kala Namak alias zwart zout
HIER kan ik écht niet zonder! Als het potje bijna op is raak ik al lichtelijk in paniek. Dit bijzondere zoutsoort heeft door het hoge zwavelgehalte een eismaak. Het is héérlijk door je tofu scramble, gebakken champignons, salades en nog veel meer. Je kunt zelf experimenteren waar je het lekker bij vindt smaken, maar zodra je je tofu scramble met o.a. kala namak proeft, ben je verkocht!
Waar koop je kala namak?
In biowinkels als Ekoplaza, in Indiase of Aziatische supermarkten of je besteld het gemakkelijk online.
5. Agar Agar
De plantaardige vorm van gelatine! Ik kan hier niet zonder, al bak ik maar heel weinig. Voor degenen die me al een tijdje volgen, weten dat ik niet zo van de baksels ben. Toch vind ik het heerlijk om een keer in de zoveel tijd een makkelijk exemplaartje te maken. Agar agar is dan bijna een noodzakelijk ingrediënt uit de lijst. Het zorgt ervoor dat de vulling van je (kwark)taart opstijft. Kortom: ideaal en makkelijk om mee te werken. Agar agar wordt verkocht in sommige Albert Heijn filialen (zoeken dus) en in alle bio/natuurwinkels. Ook agar agar kun je online bestellen als je van het webshoppen bent 😉
6. Kokosbloesemnectar
Kokosbloesemnectar gaat bij mij boven maple syrup, aggavesiroop en al het andere! Het heeft naast een zoete smaak ook een speciale en rijke, unieke smaak. Je proeft geen kokos terug, maar nogmaals: ‘t is gewoon erg lekker. Ik gebruik het in mijn baksels, yoghurt bowls, havermoutjes en ook om granola te maken.
Een van mijn favo maniertjes om een boterham met pindakaas te eten: met kokosbloesemnectar. Probeer maar eens!
Ideaal dus om op een makkelijke manier honing te vervangen. Honing is namelijk voor de bijen. Het is echt verdrietig dat de bijen suikerwater krijgen en dat terwijl ze het hele jaar door hard werken om honing te maken en te bewaren voor de winterperiode. Honing is dus voor de bijtjes en wij hebben tal van andere zoetmiddelen, zoals deze lekkere siroop :).
Gezonde eigenschappen
De nectar blijkt ook nog eens vele gezonde eigenschappen/vitaminen te bevatten omdat de siroop afstamt van de kokosnoot (de bloesems dan). Ook is de glycemische index (de mate waarin je bloedsuikerspiegel stijgt) lager dan honing, aggave en maple.
Waar koop je de nectar?
In de grotere steden is de nectar vaak te koop in Jumbo en Albert Heijn. In Zwolle zijn ze helaas uit de schappen gehaald, maar gelukkig is de siroop te koop in alle bio/natuurwinkels (zoals Ekoplaza).
Hopelijk heb je inspiratie opgedaan met dit artikel en ga je fijne plantaardige dingetjes maken in de keuken :).
Liefs,
Mitu