3 x Groene recepten
Vandaag deel ik weer een multi-post: 3 recepten in 1 artikel. Dit keer zijn het groene recepten, zonder vleesvervangers en voedzaam omdat het uit groenten en granen bestaat. De gerechten zijn ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee :-).
Groene recepten 1: Gele spliterwtencurry met spinazie
Spliterwten zijn een lekkere variant op bijvoorbeeld rode linzen. Spliterwten vallen ook onder peulvruchten en ik wissel graag af tussen linzen, erwten en bijvoorbeeld mungbonen. Ze zeggen dat spliterwten lang geweekt moeten worden, maar eerlijk gezegd doe ik dit nooit. De kooktijd is wel zo’n 40 minuten, maar ondertussen kan ik dan andere dingen gaan doen. Spliterwten zijn wat steviger en dikker qua structuur. De combinatie met spinazie en tomaat is erg lekker. Ook gaan er simpele specerijen in die je vast al in huis hebt. Hier het recept :-).
Recept gele spliterwten met spinazie voor 2 personen
Lekker met bulgur of rijst
- 150 Gram gele spliterwten
- 3 Knoflookteentjes – door de helft gesneden (dus grof houden)
- Een eetlepel kerriepoeder
- Halve theelepel korianderpoeder
- Een theelepel komijnzaadjes (dus geen poeder – tenzij je niet anders hebt)
- Pepertje of een halve theelepel chilipoeder (ik heb 2 gedroogde chilipepers gebruikt)
- Een tomaat in blokjes gesneden
- Theelepel zout
- 150 Gram rauwe spinazie
- Gebakken uitjes
Bereiding
- Was en kook de spliterwten. Doe ze in een pan en voeg water toe. Het water moet zo’n 10 centimeter boven de spliterwten uitstijgen.
- Voeg alle specerijen en de knoflookteentjes toe. De spliterwten hebben ongeveer 40 minuten nodig. Roer zo nu en dan en houdt het vuur in de gaten (middellage vuurstand).
- Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de tomatenblokjes toe.
- Zet wanneer de spliterwten klaar en gaar zijn het vuur uit en voeg dan pas de verse spinazie toe. Roer door de erwten heen en de spinazie slinkt door de hitte vanzelf.
TIP: Bak er nog champignons bij die je kruidt in zwarte peper en knoflookpoeder. Het geeft een extra bite een een vlezige smaak aan het geheel.
Serveer de gele spliterwtencurry met rijst/bulger en gebakken uitjes.
Groene recepten 2 : Pesto fusilli met edelgistvlokken
De foto vind ik zelf niet spectaculair en doet geen recht aan het gerecht. Je ziet de vegan pesto helemaal niet terug in het geheel. Echter is de smaak van deze simpele pasta geweldig. Dat komt door de basilicum op olie die je kant en klaar uit een potje koopt én door de grote hoeveelheid edelgistvlokken. Hoewel ik edelgistvlokken niet naar kaas vind smaken, smaakt het in dit gerecht echt naar parmezaanse kaas. Deze maaltijd heb je in een handomdraai klaar, ideaal 🙂
Tip: je kunt prima variëren met de groente. Zo maakte ik deze maaltijd in plaats van sperziebonen en bosuitjes met doperwtjes, tuinbonen en geroosterde tomaatjes. De avocadoblokjes prak ik dan tot een puree. Ook een erg lekkere variant. Zie hier :
Recept voor 2 personen
- 150 Gram volkoren fusilli (of een ander pastasoort)
- 150 Gram gekookte doperwtjes
- 3,5 Eetlepels basilicum op olie (een pesto potje van AH huismerk)
- 150 Gram gekookte sperziebonen – in kleinere lengtes gesneden
- 1 Avocado in blokjes gesneden
- 6 Eetlepels edelgistvlokken
- Een halve theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)
- Een halve theelepel zwarte peper
- Halve theelepel knoflookpoeder
- Snuf zout
- Optioneel: bosui
Bereiding
- Kook de pasta eerst gaar, zo ook de sperziebonen en doperwtjes.
- Maal intussen de edelgistvlokken fijn in een vijzel en meng dit met de knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en zwarte peper.
- Voeg de pasta en groenten bij elkaar in een grote koekenpan of wokpan op laag vuur. Voeg nu 3 eetlepels van de basilicum olie toe aan het geheel en roer alles door elkaar.
- Serveer de groene fusilli op een bord en strooi een goede hoeveelheid van de edelgistvlokken eroverheen en doe de avocadoblokjes erbij.
Groen recept 3: Gele bulgur met prei en champignons
Dit is het gele-rijst-principe maar dan met bulgur. Bulgur zit vol vezels en vitaminen en smaakt lekker met kerriespecerijen. Je kookt de bulgur zoals je normaal gesproken doet, maar dan met de specerijen zodat de gele kleur en de smaken intrekken. Man, dit gerecht is zo easy peasy : je kunt in een kwartiertje klaar zijn. Omdat ik het fijn vind vaker zonder vleesvervangers te koken dan met, gebruik ik vaak champignons voor de ‘vlezige’ smaak en bite. De preiringen en champignons smaken heerlijk bij de simpele gele bulgur.
Recept gele bulgur met prei en champignons
- 1 Eetlepel kerriepoeder
- 2 knoflookteentjes heel grof gehakt
- 150 Gram bulgur
- 1,5 Theelepel komijnzaadjes (poeder als je geen zaadjes hebt)
- Knoflookpoeder
- Zwarte peper
- 1 Tomaat in blokjes gesneden
- Een theelepel zout
- Pepertje naar eigen voorkeur (ook de hoeveelheid)
- 1 Prei
- Champignons
- Optioneel: gedroogde peterselie (indien in huis) en gebakken uitjes
Bereiding
- Kook de bulgur zoals je deze normaal gesproken ook gaar kookt – maar dan met de kerriepoeder, knoflook, komijnzaadjes, (eventueel gedroogde peterselie) en zout erbij. Roer het geheel goed door elkaar. Al het water uiteindelijk verdampt, is het gele bulgur wat over blijft.
- Bak in een koekenpan de preiringen en champignons in knoflookpoeder en zwarte peper (zoveel je zelf wilt). Geen zout nodig.
Je bent al klaar. Dit was ‘m. Gebakken uitjes zijn overal lekker bij, dus ook bij dit recept. Ik heb nog als extra sambal toegevoegd – maar ook dat doe ik bijna altijd.
Hopelijk zit er een groen recept voor jou tussen 🙂
Stemmen?
Vergeet je niet te stemmen? Ik sta 2e plek voor de Vegan bloggers award en kan jou hulp goed gebruiken. Klik en klik nog eens, thank you :-).
Veel liefs, Mitu