Tofu Madness: hoe je lekkere tofu maakt

Vandaag in My Meatless Food vertel ik je over een nieuwe favoriet: tofu. Nieuw omdat ik er eerder niet zo weg van was en ik het sinds een paar maanden wekelijks eet. Je moet weten hoe het te bereiden en wat lekker is. Gelukkig weet ik dat inmiddels.

Wat is tofu?

Tofu wordt gemaakt van sojabonen en bevat veel eiwitten. Het wordt bereid door sojamelk te stremmen, eigenlijk zoals met kaas. Tofu is zeer populair in de Aziatische keuken en onder vegans als vleesvervanger. Zo eet ik een paar keer per week alleen granen met groenten, zo’n 1-2 keer in de week avondeten met een vleesvervanger en dan nog 1 of 2 keer met tofu. Als je voor de gezondere keuze wilt gaan kun je beter voor tofu gaan omdat vleesvervangers uit de supermarkt toch best veel toevoegingen zoals zout en suikers bevatten.

Hoe smaakt het?

Zo’n witte blok tofu smaakt zoals het er uit ziet: boring en smaakloos. Jep, er zit echt geen smaak aan. Lang geleden bereidde ik eens tofu en dat was zo smaakloos dat ik direct was afgeknapt. Never nooit meer, dacht ik. Little did I know dat het aan mezelf lag en niet aan de tofu.

tofu

Het gaat om de bereiding

Marineren is één ding. Het op een juiste manier bakken is het andere. Je moet zorgen dat je genoeg lekkere specerijen gebruikt en de tofuplakken knapperig bakt. Een goede knapperige laag dus. Marineren is dus niet altijd nodig. Tofu uitlekken is ook iets wat ik gaandeweg heb geleerd: hoe meer je tofu uitlekt hoe beter de tofu de saus en kruiden in zich op neemt. Dit doe je door een schone theedoek om de tofublok te wikkelen en er iets zwaars op te leggen, zoals een pan of boeken.

Maar goed, ik ben blij dat ik tofu weer helemaal de bomb vind. Hadden jullie vast al wel door, want hier en daar drop ik wel eens een recept met tofu. Ineens bedacht ik me dat het misschien wel handig is om te vertellen hoe je dan tofu bereid, na al die gerechten. Logica.. 😉

Mijn favoriete bereiding

De basis van mijn favo marinade vind je hieronder. Daarnaast kun je dit recept aanpassen door zelf kruiden/specerijen erbij te doen die je lekker vindt. Gewoon experimenteren, trial and error. Eet de tofu met rijst en wokgroenten, in bamisoep of maak er rice paper rolls mee.

Ingrediënten marinade

  • 2 Eetlepels sojasaus
  • 2 Eetlepel ketjap manis
  • Een geperst knoflookteentje
  • Peper naar keuze (bijvoorbeeld Spaanse peper, rode rawitpeper of gedroogde chilipeper)
  • Optioneel : theelepeltje gerookte zoete paprikapoeder (supermarkt)
  • Een eetlepel zonnebloemolie – als je van plan bent de tofu in de oven te garen

Tips:

Dit is de basis, de gerookte paprikapoeder kun je weg laten of juist ingrediënten toevoegen.

Je kunt in plaats van ketjap ook ahorn- of maplesyrup gebruiken. De marinade wordt dan dikker en stroperiger. Het bakken wordt iets lastiger, maar je krijgt wel een sticky, zoete knapperige laag. Lekker.

tofu bereiden

De bereiding zelf

Ook dit kan op 2 manieren. Als je de tofu in de oven wilt garen, doe je de olie al in de marinade. Het grillen in de oven duurt ongeveer 30 minuten, soms langer afhankelijk van je oven. Houd wel de boel in de gaten zodat de tofuplakken niet zwart worden in de oven. Je kunt de tofuplakken ook een paar uur  marineren en dan in de koekenpan bakken in een flinke laag olie.  De plakken tofu moeten een beetje in de olie ‘drijven’, maar nee niet frituren. Bak de tofu aan elke zijde knapperig en voeg steeds een scheut van de marinade toe in de pan. De tofuplakken mogen goed bruin worden, kijk alleen uit dat ze niet aanbranden. keer regelmatig om. Het bakken in de pan heeft 10-12 minuten nodig.

Ben je al om? Ga je tofu net zoals ik nog een kans geven? Of voor het eerst proberen? Ik ben benieuwd 🙂

Enjoy xxxx

Facebook Comments