Leuk dat je een kijkje neemt en/of de recepten volgt op mijn blog !

Dan is het ook wel leuk om te weten wie de persoon achter de blog is, toch?

Koken is een van mijn passies. Het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk, zonder pakjes en onnodige toevoegingen. En ik ben gewoon gek op lekker eten.

Eten = gezellig

Dat dol zijn op eten heb ik echt van huis uit meegekregen. Ik kom oorspronkelijk uit Bangladesh en daar gaan lekker eten en gezelligheid altijd samen. Als je met familie of vrienden bent, moet er altijd gekookt en gegeten worden. En wat is de Bengaalse / Indiase keuken verrukkelijk, gewoonweg goddelijk! Ik ben gek op de currygerechten, de exotische en pittige specerijen en natuurlijk de roti en onion bhajee. Mijn moeder kookte vroeger al met een scala aan verschillende kruiden en de meest ‘aparte’ Zuid-Aziatische groenten kwamen op tafel. Mijn nieuwsgierigheid voor nieuwe smaken, ingrediënten en gerechten komt waarschijnlijk daar vandaan.

Tot ik op mezelf ging

In een studentenhuis, studeren, feesten, genieten en ook nog een beetje voor jezelf zorgen. Wat at ik in die jaren ongezond, zeg. Afhaalmaaltijden, saucijzen- en kaasbroodjes, croissants als ontbijt, luxe broodjes, frisdrank en ga zo maar door. Het hoort wel een beetje bij het studentenleven, maar echt happy was ik niet. Op dat moment was ik 20 kilo zwaarder dan ik nu ben. Nu alweer zo’n zes jaar geleden.

Zoekende

Voor mijn lengte (maar slechts 1.64) was ik echt te zwaar. Ik was zoekende naar een gezondere eetpatroon, want van het woord diëten werd ik al chagrijnig. Dat is echt niets voor mij. Natuurlijk heb ik het wel eens geprobeerd, maar wanneer ik stopte met diëten, kwam ik alle kilo’s even goed weer aan. Steeds meer begon ik te begrijpen en te leren dat voedsel uit de natuur het beste is. Groenten, fruit, granen, zaden, gezonde koolhydraten en vetten. Jouw lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om te functioneren, om fit te zijn en dat doe je door bepaalde dingen wel en niet te eten. Ik ben erachter dat diëten dan echt niet nodig is. Ongelooflijk ook wat je allemaal kan met plantaardig voedsel én hoe lekker het eigenlijk wel niet is!

Leefstijl

Door de jaren heen heb ik dus gemerkt wat het beste werkt voor mij en mijn lichaam, namelijk gezond eten en sporten. Natúúrlijk lukt mij dat niet altijd even goed, net zoals vele anderen.  Ook ik heb mijn zwakke momenten en moeilijkere periodes & ook ik kom tijdens feestdagen of een zomervakantie aan. Daar komt bij dat ik een zwak heb voor chocola, chips en vooral gebak! Het is ook niet zo dat ik mezelf hiervan onthoud. Mijn regel is: voor het overgrote gedeelte eet je gezond en een paar keer in de week mag je genieten van al het minder gezonde.

Pro Plantbased

Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik definitief gestopt met vlees eten, daarvoor at ik al jaren nauwelijks vlees. Sindskort eet ik geen vis meer (daarvoor bijna nooit) en eigenlijk ook zuivel en eieren eet ik niet meer. 

Waarom?

Om meerdere redenen. Ten eerste al het dierenleed dat gepaard gaat met het eten van vlees, vis en zuivel. De bio-industrie shockeert mij en maakt me verdrietig. Een aantal documentaires en presentaties verder hebben vriend en ik besloten om plantaardig te gaan eten. Ten tweede heeft de vee-industrie één van de grootste negatieve invloeden op ons aarde en het milieu. Dan heb je nog het feit dat er steeds meer bewijs is dat het eten van vlees ongezond is voor het menselijk lichaam. Al helemaal zoals wij dat vaak doen: veel en vaak en van slechte kwaliteit.

En dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Het heeft me creatiever gemaakt in de keuken & ik ben niet meer bang om te eten en aan te komen. Hoe dan? Omdat ik al het vlees op mijn brood, als tussendoor, een snelle hap en in mijn avondeten vervang met grotendeels plantaardige ingrediënten. 

Mijn Foodblog

Ik hou van schrijven, geloof in de werking van gezonde voeding op lichaam en geest en hou van koken! Na eerst op Instagram bezig te zijn geweest met foodfoto’s, vind ik het zo leuk om hier mijn recepten te kunnen delen.

Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik & dat jullie inspiratie vinden.

-xoxo- 

About me - Mitu

 

 Naam

Mitu Zaman

Leeftijd

30 jaar

Studie

Journalistiek Windesheim Zwolle

Psychologie Universiteit Utrecht

Hobby’s

Sporten (fitness)

Muziek / dansen

Reizen

Close