Mug cake met blauwe bessen

Mug cake: heerlijk om mee te ontbijten of gewoon bij de koffie of thee. Als ik dan toch in het weekend de tijd heb, verwen ik mezelf met dit lekkere recept. Het is makkelijk te maken en vaak heb je de gezonde ingrediënten al in huis.

Mug cake

Mug cake

De basis bestaat uit ei, banaan en havermout. Wat de cake zo lekker maakt is dat je van alles kunt toevoegen aan je mug cake om op smaak te brengen. Denk aan verschillende soorten fruit, noten, chocola of rozijnen. Banaan maakt de mug cake zoet, maar ik vind het wel lekker om die smaak een beetje te maskeren. Hiervoor gebruik ik (diepvries) blauwe bessen en kaneelpoeder: superlekker in mug cake! De topping is van dadel bessenjam die je in 5 minuten maakt en het smaakt perfect bij deze mug cake. Geen dadels of bessen in huis? Schenk dan bijvoorbeeld kokos- of aggavesiroop over de mugcake. Daarnaast heb ik een lepel kokosmelk/room gebruikt als topping. Dat romige past heerlijk bij de zoete jam en cake.

Uit de oven

Omdat ik dat véél lekkerder vind dan uit de magnetron. Mug cake staat juist bekend als beslag in een koffiemok die direct de magnetron in kan. Ik weet dat dat laatste veel sneller is: in een 2 minuten is je mug cake al klaar. Je kunt dus voor de magnetron kiezen, maar mug cake uit de oven is echt lekkerder. Je krijgt dan veel meer een cake structuur dan uit de magnetron.  In de oven is de cake in 30 minuten klaar. Aan de bereiding ben je in beide gevallen even veel tijd kwijt en die is heel kort 😉

Mug cake

Recept Mug cake voor 1 persoon

Benodigdheden:

1 Koffiemok met een inhoud van ongeveer 200ML of 2 kleine mokjes (ik heb 2 kleine mokjes gebruikt zoals je ziet op de foto).

Oven op 170 graden

  • 4 Eetlepels havermout
  • 1 Ei
  • Een kleine banaan
  • Flinke theelepel kaneelpoeder
  • Handje blauwe bessen (diepvries)

optioneel:

  • Dadel bessenjam / kokos of aggavesiroop als topping
  • Kokosmelk/room – 1 eetlepel, ook als topping
Bereiding

Prak de banaan met een vork fijn in een kom. Doe de havermout en kaneelpoeder erbij en meng weer goed door elkaar. Voeg op het laatst de bessen toe en roer nog even. Vul nu de mok met het beslag en stop in de oven voor een half uur. Hou tussentijds in de gaten. In sommige ovens is de cake al in 20 minuten klaar, maar bij mij duurde het een half uur voor die perfect gebakken was. Versier de mug cake als optie met wat kokosroom en/of dadel bessenjam als topping.

Enjoy 🙂 -X0X0-

Facebook Comments