Gezonde roomsaus met groene asperges

Zelfgemaakte gezonde roomsaus met groene asperges, beter kan ‘t niet! De saus smaakt romig, kazig en is gemaakt van gezonde ingrediënten. Dan nog wat zoete aardappelpuree en een vegetarische hamburger erbij en je maaltje is compleet.

Gezonde roomsaus met groene asperges

Vroeger kocht ik gewoon zakjes waar je een kaas- of roomsaus van maakte en vroeger is alweer een paar jaar geleden. Nu lukt het me echt niet meer om uit pakjes en zakjes te koken. Te veel zout, smaakversterkers, E-nummers en dat soort dingen. Dit sausje is gemaakt van bloemkool, dus je krijgt nog iets gezonds en voedzaams binnen ook. Daarnaast smaken alle ingrediënten heerlijk bij elkaar en is de gezonde roomsaus met groene asperges makkelijk te maken op een doordeweekse dag.

Sausje van bloemkool

Met een beetje plantaardige melk, knoflook, ui en edelgistvlokken. Die laatste zorgen voor een kazige smaak en bevatten veel goede voedingsstoffen. Zo kom je door je roomsausje al aan een goede portie groenten. Verder heb je nog de groene asperges en zoete aardappelen. Dit is echt een maaltje dat barst van de vitamientjes. De ingrediënten zitten vol vezels en bevatten vitaminen die bevorderlijk zijn voor de spijsvertering, een gezonde huid en haar, energieopbouw, sterke botten en gezonde bloedvaten.

Recept  gezonde roomsaus met groene asperges

 

Bereidingstijd : 35 minuten

Benodigdheden: foodprocessor

Ingrediënten voor 2 personen

  • Een kwart van een bloemkool
  • 4 Eetlepels edelgistvlokken
  • Een ui in repen gesneden
  • 3 Teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 200 ML ongezoete amandelmelk
  • 4-6 zoete aardappelen – geschild en in kleinere stukken gesneden
  • 500 Gram groene asperges
  • Peper
  • Zout
  • Vegetarische hamburgers
Bereiding groene asperges

Voordat je de asperges kookt, moeten ze 20-30 minuten in koud water gelegd worden, en het liefst staand. Groene asperges hoef je niet te schillen, maar snijd wel zo’n 2-3 cm van de onderkant af. De kooktijd is 4-5 minuten dus de asperges kun je vrijwel op het laatst koken.

Volgorde recept en bereiding bloemkoolsaus

Kook de bloemkool in 10-12 minuten gaar. Voor de saus heb je ongeveer 7 bloemkoolstukjes nodig. Ik doe de rest van de bloemkool altijd in mijn lunchsalade. Terwijl de bloemkool kookt, zet je ook de zoete aardappelen aan de kook. Die hebben ongeveer 15 minuten nodig. Bak ondertussen de uienreepjes en knoflook met peper en zout zachtbruin in een koekenpan op laag vuur. Na ongeveer een kwartier zijn ze zacht en bruin. Doe nu al deze ingrediënten in een foodprocessor samen met de amandelmelk, edelgistvlokken en nog wat peper en zout. Mix tot het een vloeibare substantie wordt. Doe er eventueel een scheutje melk bij als het nodig is. Proef tussendoor om te kijken of er wat extra zout bij moet.

Kook op het laatst met wat zout de asperges in ongeveer 5 minuutjes gaar. Als het goed is zijn de aardappelen klaar. Pureer met een stamper – er hoeft geen peper en zout bij. Giet de roomsaus van de foodprocessor over in een pannetje en warm kort op. Bak tegelijkertijd ook de hamburgers.

Serveer alles op een bord en je bent klaar om te dineren. De gezonde roomsaus smaakt heerlijk over de asperges en de burger.

Eetsmakelijk! – XOXO-

Facebook Comments