Aardbeien op z’n Italiaans

Aardbeien op z’n Italiaans: fris, zoet en een heel licht zuurtje tegelijk. Klinkt perfect toch, met dit weer? Lees hier hoe je aardbeitjes maakt, geïnspireerd door de Italiaanse keuken. 

Italië in m’n bol

De afgelopen dagen heb ik bijna alleen maar Italiaans gekookt. Een explosie van smaken, maar toch subtiel en licht – daar hou ik zó van met de warmere dagen! Deze week wordt het weer wat kouder, maar het blijft nog steeds warm en de Italiaanse keuken is in mijn ogen dan perfect.  Je zult dus meer Italiaans geïnspireerde gerechten tegen komen deze week:-). Laten we de spits afbijten met aardbeien op z’n Italiaans.

Aardbeien

Op de markt kocht ik 3 grote bakken voor 3 euro. Ze gaan niet lang mee, dus we hebben er heerlijk van gesmuld de afgelopen dagen. Ontbijt, als snack en nu deze simpele aardbeiensalsa. Zoals ik al zei stond er bijna dagelijks Italiaans op het menu, zelfs met het uiteten gaan.  Een biologisch basilicumplantje stond dus al klaar op m’n aanrecht om gebruikt te worden voor de aardbeien op z’n Italiaans.

Eigenlijk kun je deze aardbeiensalsa op elk moment van de dag eten – wanneer je er maar zin in hebt. Het smaakt heel goed als side dish bij het avondeten of als een fris dessert.

Gezond

Ja, ik heb er vaker over gepraat. Aardbeien zijn megagezond, vooral in het seizoen waarin ze worden geoogst. In aardbeien zitten veel anti-oxidanten en ze beschermen tegen vrije radicalen door de rode kleur. Aardbeitjes bevatten ook veel vitamine C wat de aanmaak van collageen stimuleert. Collageen is belangrijk voor een gezonde huid en zorgt voor elasticiteit van de huid.

Basilicum doet niet onder voor de aardbei: het wordt ook wel het koningskruid genoemd. Het bevat veel vitamine A en K en de mineralen kalium, mangaan, magnesium, koper en ijzer. Basilicum eten is daarnaast goed voor je gezichtsvermogen en helpt ook tegen misselijkheid.

Smaken

‘Basilicum met aardbei?’, hoor ik je denken. Maar geloof me: echt lekker. Het kruid wordt mild in combinatie met de aardbei. En hoewel het niet klinkt als een goede combo: het complimenteert elkaar. Evenals het limoensap en de rasp van de schil. Normaal gesproken gebruiken Italianen suiker voor dit recept, maar ik heb gekozen voor kokossiroop. Een natuurlijk zoetmiddel wat ik werkelijk overal voor gebruik. Heerlijk!

Recept aardbeien op z’n Italiaans
  • Bak aardbeien, gewassen en gesneden
  • Rasp van de schil van een halve limoen
  • Sap van een halve limoen
  • Kokossiroop , 1-2 eetlepels (als je het zoete van de aardbeien genoeg vindt, kun je dit ingrediënt weglaten)
  • Stuk of 15 blaadjes (of meer) verse basilicum, in stukjes gescheurd

De bereiding is heel simpel. Rasp de schil van een halve limoen. Meng de rasp door de aardbeien. Pers het sap uit over de aardbeien, schenk de siroop erover heen en doe de basilicum erbij. Roer door elkaar en laat 10 minuutjes staan zodat alle smaken in elkaar trekken.

Een fijne week en hopelijk vind je de aardbeitjes op z’n Italiaans smaken 🙂

Liefs -XOXO-

Facebook Comments