7 x Musthave kruiden

7 x Kruiden die je standaard in huis moet hebben staan. Met deze specerijen creëer je een scala aan gerechten, smaken en heb je de basis in huis voor bij het koken.

Kruiden

Natuurlijk heb je al bepaalde kruiden standaard in huis staan zoals knoflook want dat is gewoon onmisbaar. Met kruiden bedoel ik in deze blog alles wat een sterke smaak geeft aan je gerechten. Gedroogde oregano is ook zo’n standaardkruid omdat het lekker is bij veel pasta- en ovengerechten. Maar naast deze smaakmakers zijn er nog veel meer die toch echt een must have zijn voor bij het koken. Soms vind je een heerlijk recept online of in een tijdschrift, en sla je het toch maar over omdat je de kruiden niet in huis hebt. Zo zonde. Haal ze in huis, zet ze neer op je voorraadplankje en ik garandeer je dat je er veel recepten mee kunt maken. Here we go.

1. Kerriepoeder

Kerriepoeder is in mijn ogen de makkelijkste specerij om mee te werken en waarschijnlijk heeft iedereen dit wel standaard in huis staan. Waar past kerriepoeder nou eigenlijk niet bij? Ik bak er soms zelfs mijn champignons mee en dat is echt lekker, terwijl je dat niet direct zou verwachten. Kerriepoeder is een mengelmoes van verschillende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Eerlijk gezegd proef ik al die kruiden niet terug als ik alleen met kerriepoeder kook, maar het heeft in ieder geval een lekkere smaak. Ik eet geen vlees (duh), maar de vegankipstuckjes bakken met kerriepoeder, zout en peper is heel lekker en doet me denken aan kipsmaak zonder dat ik een dier eet.

2. Verse kruidenplant

kruiden - basilicum

Dit vind ik toch een van de beste tips die ik mezelf en jou kan geven: koop elke week een vers kruidenplantje. Ik heb standaard bieslook en rozemarijn in mijn tuin staan en ben daar erg blij mee. Toch kan ik het niet laten om elke week verse kruiden te kopen. Op de markt is het heel goedkoop, in de winkel duurder. Als je dat er niet voor over hebt, kun je elke week voor een ander plantje gaan. Bedenk van te voren wat je allemaal gaat koken die week, en kies daarbij het juiste verse kruid zoals peterselie of koriander. De laatste weken is verse basilicum mijn nummer 1 omdat ik veel Italiaans kook. Wist je dat basilicum daarnaast ook perfect smaakt in Thaise gerechten? Als je een sausje maakt op basis van ketjap of soja: basilicum smaakt er heerlijk bij. Hetzelfde geldt voor kokoscurry gerechten.

3. Kurkuma

Dit is een kruid dat de anderen complementeert, aanvult. Het heeft weinig smaak, en is zelfs een beetje bitter. Toch heb je kurkuma echt nodig omdat het hoort bij veel Aziatische gerechten en -specerijen. Hoewel kerriepoeder veel verschillende kruiden bij elkaar bevat, gebruik ik ook veel van die specerijen los. Kurkuma is bovendien een bijzonder heilzaam kruidje. De geelwortel heeft een zeer sterk ontstekingsremmend effect, bevordert de spijsvertering, is goed voor de darmen, versterkt je cognitie en heeft een cholesterolverlagende werking. Denk je dat dit het is? Think again. Google maar eens en je vindt een scala een gezondheidsvoordeeltjes. In de Indiase en Bengaalse keuken is het kruid ondenkbaar en smeren ze het zelfs op de huid. Kurkuma staat ook bekend om de heerlijke Golden Milk die je ermee maakt.

4. Djintjen – gemalen komijnzaad

Deze specerij hoort in dezelfde categorie als kerriepoeder en kurkuma. De smaak is bijzonder kruidig en je hebt het ook vaak nodig bij het maken van een curry– of een linzengerecht. Komijn heb je vast al geproefd, het bekendste is komijnkaas. Lekker toch, die smaak? Ik ben er gek op en zo nu en dan kies ik voor hele komijnzaadjes in mijn linzencurry in plaats van poeder. Dit kruid is ook lekker in combinatie met sojasaus, ketjap en lekker in Oosterse gerechten. Oja, last but not least: komijnzaadpoeder zorgt voor een boost in de vetverbranding! Eén theelepel per dag zorgt voor een 3 x zo snelle vetverbranding. Wow.

5. Ketoembar – korianderzaadpoeder

Welnu, samen met de kerriepoeder, kurkuma, djinten en ketoembar heb je al de basis voor je currygerechten in huis. Je kunt er een smaakvolle en makkelijke linzencurry mee maken. Ketoembar is het zaad van koriander en wordt veel gebruikt in Azië, Afrika en in de Mediteraanse keuken. Totaal niet te vergelijken met verse koriander. Mensen die koriander verafschuwen (daar zijn er nogal wat van), vinden korianderzaadpoeder vaak heel lekker. Het heeft een lichtpittig, nootachtig en citrussmaak.

Linzencurry met naan

6. Gerookte paprikapoeder.

De gewone paprikapoeder kennen we wel. Maar dit is an whole other deal. De rijpe paprika’s worden (in combinatie met bijvoorbeeld peper) dagen lang boven een smeulende vuur gerookt en dat proef je. Het geeft je gerechten die extra oompf, en een pittig of zoet gerookt smaakje. Het doet me zelfs denken aan een barbecue-aroma en geur. Wat je ermee maakt? Kruid vleesvervangers zoals de vegan kipstukcjes of speckjes van de Vegetarische Slager ermee. Gebruik het in tomatensauzen, in Mexicaanse gerechten of simpelweg in een linzencurry.

7. Citroen

Is geen kruid, I know I know. Maar ik moet ‘m wel benoemen, hij hoort gewoon in dit rijtje thuis. Het past namelijk zo goed bij alle kruiden die ik hiervoor heb genoemd. Citroensap geeft zo veel smaak aan diverse gerechtjes. Denk aan een zomerse quinoa waarbij je een dressing maakt op basis van olijfolie, knoflook, basilicum en citroen. Nom, nom, nom. Ook in je zomerse pasta’s is citroen bijna onmisbaar. Ik maak vaak zelf knoflookolie en daar past de smaak van citroen ook heel goed bij. En is het te zuur? Nee, helemaal niet. In combinatie met andere kruiden, wordt dat hele zure van citroen juist weer minder.

kruiden
Sojasaus met knoflook, Madam Jeanette, gember en citroen

Als je deze kruidentips standaard in huis hebt, wordt koken gemakkelijker en je gerechten lekkerder.

Welke kruiden zijn bij jou niet weg te denken?

-XOXO-

Facebook Comments