5 x Must see documentaires

5 x Must see documentaires op Netflix. Iedereen denkt bij Netflix direct aan de vetste series waarvan je meestal alle afleveringen achter elkaar kunt kijken. Binge watching. Maar Netflix heeft ook een GE-WEL-DIG aanbod aan documentaires. Dus, bij een volgende keer bankhangen en chillen: sit down and relax, maar dit keer met een van deze fijne titels.

Confessions

Ik ben gek op Netflix, maar  hou niet van gewoon televisie kijken. Je hoeft me ook niets te vragen over bepaalde programma’s of series op tv: ik ken ze toch niet en het boeit me weinig. Netflix vind ik daarentegen awesome –  voor zover ik tijd heb om te Netflixen dan. Meestal duurt het bij mij maanden (lees: eerder een jaar) voor ik een seizoen heb uitgekeken. Bovendien neig ik sneller naar documentaires en Netflix heeft een groot aanbod aan super goede docu’s, zonder te overdrijven. Respect, want we weten allemaal dat Netflix een gigantisch bereik heeft en op zo’n manier bekleed ze ook een educatieve functie. Want hoe tof is het dat je onder uitgezakt op de bank – met iets lekkers erbij – je geest en algemene kennis kunt verrijken, op een relaxte en toegankelijke manier.  Je laten informeren over de wereld, over allerlei verschillende onderwerpen. Daarom deel ik graag mijn 5 x favoriete documentaires met jou. Natuurlijk zijn er een paar gerelateerd aan eten, maar er zitten ook andere pareltjes bij.

5 x must see documentaires

1.       OMG GMO

OMG GMO documentaire
De documentairemaker vertelt het verhaal over Monsanto, het genetisch gemodificeerd zadenbedrijf en verkoper van de meest verkochte pesticide Roundup: Monsanto. Monsanto heeft een wereldwijde monopoliepositie over alle zaden en daar worden boeren de dupe van, wereldwijd. De documentairemaker betrekt zijn jonge kinderen in het verhaal. Het is prachtig om te zien hoe hij zijn kids op een toegankelijke wijze informeert over grote mensen zaken. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en hebben een liefde voor zaden en pure voedsel.  Ook word je meegenomen in de wereld van genetisch gemodificeerd voedsel, en hoe veel negatieve invloed en macht Monsanto heeft over bijvoorbeeld de overheid. Klinkt dit als moeilijk moeilijk? Is het helemaal niet: je wordt op een simpele manier geïnformeerd en meegezogen in het onderwerp.

2.       Forks over knives

forks over knives documentaire

‘Vorken boven messen’ laat door middel van onderzoeken en levensechte voorbeelden zien dat je je ziek kunt eten. Overgewicht is een ernstig probleem, even als hart- en vaatziekten en kanker. Forks over knives toont op een gefundeerde manier aan dat dierlijk voedsel en eiwitten deze ziekten extra in de hand werken, je nog zieker maken zonder dat we het door hebben. Vervolgens worden we volgegoten met medicijnen als we ziek zijn, een vicieuze cirkel. Ongelooflijk interessant, en informatie die eigenlijk iedereen moet kennen. Het voordeel van het kijken naar deze docu is dat duidelijk wordt wat voor soort voeding goed voor je is en dat je daadwerkelijk de motivatie krijgt om bewuster met voeding om te gaan.

3.       Miss representation

miss representation documentaire

Deze docu heeft zo veel indruk op mij gemaakt. Ik keek ‘m met vriendlief, zo’n 1,5 jaar geleden en het onderwerp zet me nog steeds vaak genoeg aan het denken. Het gaat over de vrouw en haar positie in de maatschappij, in de wereld en hoe wij vrouwen het liefst zien. Hierbij spelen de media een gigantische rol. Mooie, slanke vrouwen staan op elke cover van magazines, billboards, op posters in bushokjes, en tientallen vrouwen in bikini in videoclips is heel normaal. Onbewust denken we dat dit het standaard is, ja zelfs wij vrouwen. Als je mooi, slank en sexy bent, heb je succes. Maar hoe zit het dan met onze brains? En wat we allemaal kunnen bereiken of doen? Andere passies dan alleen met het uiterlijk bezig zijn. Kijk maar eens naar de foto’s die op Instagram voorbij komen of kijk eens om je heen op de sportschool. Vrouwen moeten mooi zijn, dat vinden niet alleen mannen, maar ook vrouwen zelf. En zijn mannen ook onderhevig aan een bepaald schoonheidsideaal? Deze docu is hard, scherp en een eye-opener. Echt een must see, ook voor mannen.

4.       Minimalism

minimalism - documentaire

Twee heren die het helemaal gemaakt hebben in het Amerikaanse bedrijfsleven en al het geld hebben wat hun hartje altijd begeerde. Ze laten zien dat het geluk niet gaat over spullen, nog meer spullen en de nieuwste van de nieuwste. Je gelukkig voelen zit in heel andere dingen. Dingen waar we steeds minder focus op hebben omdat we in een consumptiemaatschappij leven waarin de illusie wordt gewekt dat de tofste nieuwe gadgets ons happy maken. Het is niet zeikerig, of belerend maar de twee jongens nemen je mee in hun visie en levensmotto: leef het leven dat je wilt leiden en niet het leven dat dat ons gezegd wordt te leiden.

5.      Embrace

embrace - minimalism

Het onderwerp ligt in het verlengde van Miss Representation, maar de docu is toch wel weer heel anders. Ik keek ‘m laatst met m’n vriendin en we waren beide onder de indruk. Beide omdat we er eigenlijk ook dagelijks aan mee doen of last van hebben. Embrace gaat over vrouwen van verschillende postuur en over body shaming. Vrouwen die zichzelf minderwaardig vinden omdat ze niet aan het schoonheidsideaal voldoen. Nou geloof me : bijna niemand vindt zichzelf mooi zoals ze is en dat was schokkend. Taryn Brumfitt, de documentairemaakster, gooit een before foto van zichzelf online van haar body building periode en een after : een naaktfoto na haar zwangerschap. De foto’s gaan viral en zorgen voor nogal wat ophef. Taryn reist de wereld over om vrouwen te interviewen en een beeld te krijgen van hoe vrouwen over zichzelf denken. Confronterend.

En natuurlijk moet je Cowspiracy kijken, tip nummer 6 ;-). Ik wijd er niet veel aandacht aan omdat Cowspiracy al een heel bekende is onder superdocu’s. Maar zodra je deze hebt gezien, snap je waarom de vee-industrie de grootste milieuvervuiler is en kun je daar niet meer om heen.

Laat je informeren en inspireren. Veel Netflix-plezier 🙂

Facebook Comments