30 JAAR : 5 x gewoonten die veranderen als je ouder wordt

Afgelopen weekend ben ik dertig geworden. Ik ga jullie niet dood gooien met uitspraken als “Pff, dertig worden is toch wel een dingetje, hoor” (net gedaan). Elke nieuwe fase is een beetje wennen, al helemaal wanneer het eerste cijfer van je leeftijd met een nieuw getal begint. Al helemaal als je ineens (ahum) geen twintiger meer bent, maar je je nog wel zo voelt. Maar is dat echt zo? Voel ik me echt nog twintiger en zo jong? We zeggen het allemaal, maar het is ook waar: leeftijd is slechts een getal en zegt niet zo veel. Wat wel écht verandert zijn je behoeftes, tijdsbestedingen en gevoel. Voor iedereen zijn die anders. Ik vertel jou wat er bij mij is veranderd sinds ik mij aan de ‘verkeerde’ kant van de twintig bevond.

Selfies

Jep, thuis, buiten, in een eetcafé, op het werk en weet ik veel waar. Stiekem een selfie maken? Ook dat lukt wel. En vervolgens naar vrienden sturen. Ik maak ze nog steeds, maar nauwelijks. Tegenwoordig vergeet ik zelfs foto’s te maken van leuke momenten, laat staan een selfie. Mijn hoogtij jaren van selfies zijn voorbij, misschien maar goed ook als dertiger? Tegenwoordig zit m’n mobiel vol met foodfoto’s.

dertig                 dertig            dertig

 

dertig voetbal          dertig         Dertig - regen

 

Uitslapen

Daar HOUD ik van – komt er bijna alleen nooit meer van. Hoe ouder ik word, hoe moeilijker het wordt om in bed te blijven liggen. Zodra ik ook maar een béétje wakker word, sluipen duizend-en-één gedachten mijn hoofd binnen. Waar ik me vroeger nog een keertje omdraaide (oh, heerlijk) en direct weer verder sliep, word ik nu meestal geteisterd door een enorme waslijst aan taken die ik nog moet doen. En áls ik dan een keer blijf liggen tot 11.00 voel ik me schuldig, is de helft van m’n dag voorbij en loop ik achter de feiten aan. Eindstand is stress. Uitslapen of niet uitslapen – that’s the question.

 

           dertig - uitslapen        VS      dertig - uitslapen

Dertig en onrustig

Eerder had ik onrust in het niks doen. Ik was altijd in voor feestjes, afspreken met vrienden, gezellig eten, naar de film, de stad in, noem maar op, en dat allemaal naast school en werk. Nu wil ik juist een keer niksen: een weekendje rustig aan, in huis aanrommelen, ’s avonds Netflix & Chill, m’n nagels lakken, een tijdschriftje lezen, maar ik geef mezelf die tijd steeds niet. Ik wil Netflixen, maar moet sporten want m’n buikje wordt steeds groter. Ik wil m’n nagels lakken, een maskertje maken van avocado & honing, maar nee ik moet nog de was ophangen en een salade voor de volgende maken. Als ik dan toch op de bank zit, denk ik aan dat ene foefje dat ik nog toe wil voegen aan mijn blog. Ik heb onrust als ik niks doe – terwijl ik niks wil doen. Snap je?

Cadeaus

Worden minder belangrijk / weet steeds minder goed wat ik wil hebben. De laatste jaren vraag ik vaker praktische dingen of twijfel ik steeds tussen wat ik wil. Nee ik wil een wafelmaker, of toch lichtjes voor de camera. Of nee, doe toch maar niets, of verzin zelf wat. Het maakt me eigenlijk allemaal steeds minder uit – tot je dan weer een cadeau krijgt waarvan je mind blown raakt, net zoals afgelopen weekend. Ik ben GEK op muziek & jeeeemig wat een geluid komt eruit.

Mitu’s Meatless  Food

Een vriendin grapte laatst dat koken en eten toch wel een constante rode draad is in mijn leven. Het is nog waar ook (bloos). Waar ik tijdens mijn studententijd nog lekker kaas- en frikadelbroodjes naar binnen werkte en een magentronmaaltijd bij de Appie haalde – raak ik nu al van streek bij de gedachte eraan. Een lekker maaltje koken gaat boven alles. Aan de andere kant merk ik dat cheaten me ook een stuk makkelijker af gaat dan op m’n 25ste. Eerder hield ik me stoïcijns vast aan gezond eten, en als ik dan wat slechts had gegeten werkte ik extra hard op de gym. Nu denk ik sneller: ach, wat kan het schelen. Tegenwoordig kan ik dat extra rolletje vlees op m’n lichaam net iets beter accepteren, zolang ik maar op gezond gewicht ben. And that’s a good thing 🙂

Merk jij ook dat er bij jou dingen veranderen naarmate je ouder wordt? 

-XOXO-

Facebook Comments